Pitikö minun käyttää mikkiä?

Tays Sydänsairaalan sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Markku Eskola esittää kysymyksensä televisiotuotantoyhtiö ITV Studios Finlandin toimittajalle Sauli Kähköselle.

Taysissa on käynnissä Ylen dokumentaarisen Elossa 24h -sarjan toisen tuotantokauden kuvaukset.

Sydänsairaalassa on alkamassa niin kutsuttu TAVI-toimenpide, jossa ahtautuneen aorttaläpän tilalle vaihdetaan uusi, toimiva läppä katetriteitse. Toimenpide liittyy yhteen tarinaan, joka taltioidaan sarjan varalle.

Kähkönen lähtee hakemaan mikrofonia. Sitä tarvitaan, koska kardiologia on pyydetty selostamaan koko toimenpiteen ajan, mitä tapahtuu.

Ohjelmaan osallistuminen ei ollut Markku Eskolalle itsestään selvää. Asiaa piti miettiä.

Pitikö minun käyttää mikkiä?

– En välittömästi sanonut, että lähden ilman muuta mukaan. Lääkärit tekevät työtään kuitenkin aika paljon julkisuudelta piilossa. Toiseen suuntaan kun miettii, niin mielestäni on hyvä käyttää hyväksi kaikki tilanteet, joissa voi jakaa väestölle tietoa terveydestä. Tämä ohjelma on erinomainen kanava juuri tähän.

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Maria Parviainen taas kertoo nauraen, miksi hänen ei tarvinnut liikoja punnita omaa päätöstään.

– Meillä tekee TAVI-toimenpiteitä kolme anestesialääkäriä, joista yksi on lomalla ja yksi kieltäytyi ehdottomasti, joten ratkaisu oli osaltani helppo! Ei vaan, sanoin kyllä nopeasti, että minä voin tulla ohjelmaan mukaan.

Fokus. Herkeämättä toimenpidettä seuraava kamera ei haittaa työhönsä fokusoitunutta Tays Sydänsairaalan henkilökuntaa. Kuvaaja Aleksi Nuotio tallentaa TAVI-toimenpiteen. Kuva: Janne Ruotsalainen

Leikkaussaliin mukana tuleva kamera ei jännitä kumpaakaan. Parviainen toteaa, että TAVI-toiminta on Taysissa hyvin lean-ajattelun mukaista, jolloin kaikille on selvää se, mitä toimenpiteen aikana pitää tehdä.

– Kova rutiini auttaa. Jokainen fokusoituu omaan tehtäväänsä ja tekee vain sitä, Parviainen sanoo.

Lisäksi Taysissa on järjestetty paljon koulutuksia, joissa leikkaussalista on tehty live-lähetystä kansallisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita täynnä oleviin kokoustiloihin.

– Kameran edessä työskentely ei sinänsä ole ensikertaista tai ihmeellistä, vaikka eri asiasta nyt onkin kyse, Eskola sanoo.

Lääkärit uskovat, että Elossa 24h -sarjan kaltaiselle ohjelmalle on Suomessa tilausta.

– Etenkin nyt, kun julkista terveydenhuoltoa kohtaan on ilmoilla tyytymättömyyttä, tällaiset televisiosarjat tuovat tätä arkea lähemmäksi ihmisiä. Sarja näyttää, että sairaaloissa tehdään koko ajan tärkeää työtä ja hoidetaan potilaita, Maria Parviainen sanoo.

Briiffaus. Tays Sydänsairaalan kardiologi Markku Eskola (edessä) kertoo televisiotuotantoyhtiön toimittajalle Sauli Kähköselle tulevasta toimenpiteestä. Kuva: Janne Ruotsalainen

Markku Eskola seurasi sarjan ensimmäistä tuotantokautta, ja hän pitää ohjelmaa hyvänä läpileikkauksena sairaala-arjesta. Hän kiittelee sitä, että sarjassa seurataan koko kenttää laidasta laitaan, preventiosta sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen.

Tosi-tv-sarjat kaiken kaikkiaan ovat kovassa suosiossa. Eskola uskoo, että sairaalamaailmaan sijoittuva reality jopa peittoaa fiktiiviset sairaalasarjat.

– Sairaalasarjoissa käsikirjoittajat rakentavat draamankaaren ja yllättävät juonenkäänteet. Toki nekin ovat kiinnostavia omalla tavallaan, mutta kun kaikki tapahtuu tosielämässä – eli me teemme oikeasti työtämme emmekä vain näyttele – se välittyy katsojille eri tavalla.