Satasairaala aloitti robottiavusteiset polven tekonivelleikkaukset keskiviikkona.

Satasairaala ottaa käyttöön tekonivelrobotiikan kolmantena Suomessa: Oulun yliopistollinen sairaala aloitti tekonivelrobottiavusteiset leikkaukset toukokuussa ja Mikkelin keskussairaala viime viikolla.

Tekonivelrobotti on noin metrin korkuinen robottikäsivarrella varustettu laite. Tekonivelrobotin käyttö edellyttää käyttökoulutusta. Kirurgi käyttää robottikättä erityistä tarkkuutta vaativiin leikkauksen vaiheisiin.

”Leikkausrobotiikan hyöty syntyy laadusta, sillä uusi, tarkka teknologia minimoi luuta ympäröiviin kudoksiin syntyvät vauriot. Yksilöllisen leikkaussuunnitelman mukaiset nivelpintojen sahaukset ja tekonivelen asentamisen eri vaiheet onnistuvat millintarkasti. Tutkimusten mukaan tekonivelkirurgiassa toipuminen on nopeampaa ja uusintaleikkausten tarve vähenee”, sanoo ortopedian ylilääkäri Matti Sävelä tiedotteessa.

Tekonivelrobotiikkaa on mahdollista käyttää myös lonkan tekonivelkirurgiassa, mutta Satasairaalassa se on otettu käyttöön vain polven tekonivelleikkauksissa.

”Meillä tekonivelrobotin suurin hyöty syntyy polviproteesileikkauksissa, joita teemme vuosittain noin 600 kappaletta. Normaali leikkaustahti on kolme polven tekonivelleikkausta päivässä, Sävelä sanoo.

”Lonkan tekonivelleikkauksia varten tulisi hankkia toinen vastaava laite toimenpidekohtaisella ohjelmistolla.”

Satasairaalaan vuokratun leikkausrobotin vuosikustannus on noin 200 000 euroa.

Leikkausrobotit yleistyvät nopeasti. Satasairaalan kanssa samanmerkkisiä leikkausrobotteja arvioidaan olevan käytössä ympäri maailmaa noin 1200 kappaletta ja niiden avustuksella on tehty noin 700 000 leikkausta, sairaala tiedottaa.

LUE SEURAAVAKSI: