– Kuinka hyvin tekoäly toimii ennusteiden teossa lääketieteessä?

– Sitä me emme tiedä.

Sekä kysymys että vastaus ovat yhdysvaltalaisen lääkäri-tutkija Eric Topolin näppäimistöltä. Ne liittyvät Topolin Nature Medicine -lehdessä julkaistuun katsausartikkeliin, jossa hän ruotii tekoälyn ympärille nousutta hypeä.

Scrippsin tutkimusinstituutissa molekulaarisen lääketieteen professorina työskentelevä Topol huomauttaa, että itse asiassa lääkäreiden avuksi ennusteiden tekoon ajateltuja ja tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja on validoitu huomattavan vähän.

Topolin mukaan tieteellistä näyttöä tekoälyn tuomista hyödyistä ei toistaiseksi juurikaan ole. Hän on katsaustaan varten kahlannut läpi 15 tieteellistä tutkimusta. Kaikki tutkimukset on toteutettu tietokonesimulaatioina, ja Topol on havainnut niissä myös metodologisia ongelmia.

– Tekoälyhype on selvästi ohittanut tekoälytieteen tilan. Tekoälykenttä on täynnä suuria lupauksia, mutta vailla näyttöä, Topol tiivistää artikkelissa.

Tekoälyyn kohdistuu valtavat odotukset. Etenkin sen avulla toivotaan vältettävän entistä enemmän vääriä diagnooseja ja hoitovirheitä. Myös terveydenhuollon tehokkuutta halutaan parantaa.

Tekoäly on myös jo alkanut vaikuttaa lääketieteeseen – sitä esimerkiksi käytetään apuna röntgen- ja magneettikuvien tulkinnassa.

Silti tekoälyn tuominen lääketieteeseen on vasta alkanut, Topol kirjoittaa. Lupaavasta teknologiasta huolimatta tekoälyn käyttöön liittyy myös haasteita ja sudenkuoppia.

– Väärissä algoritmeissä on paljon suurempi riski kuin lääkärin ja potilaan välisessä vuorovaikutuksessa, Topol kirjoittaa.

Jos tekoälyn tuominen lääketieteeseen onnistuu odotusten mukaisesti, tiedossa on suuri palkinto. Katsausartikkelissa tunnistetaan terveydenhuollossa tapahtuvien virheiden sekä järjestelmän tehottomuuden ja kustannusten vähentämisen arvo.

Mutta poikkeusta ei tekoälyn vuoksi voida tehdä.

– Tarvitaan tarkkoja tutkimuksia, tutkimustulosten julkaisua vertaisarvioiduissa tiedelehdissä sekä kliinistä validointia aidossa terveydenhuollon ympäristössä ennen kuin tekoälyä voidaan käyttää potilaiden hoidossa, Topol vaatii.

Julkaisemme uudelleen Mediuutisissa aiemmin julkaistuja, luetuimpia juttujamme. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 30.01.2019.