Euroopan lääkevirasto EMA muistutti lääkäreitä taas tällä viikolla muun muassa epilepsiakohtausten estoon käytetyn valproaatin haittavaikutuksista.

Viime vuonna Ranskassa julkaistiin raportti, jonka mukaan valproaatti on aiheuttanut vauvoille tuhansia epämuodostumia ja vakavia kehityshäiriöitä. EMA:n viestit tulisi siis ottaa huomioon hyvin vakavasti, varsinkin kun lääkkeitä määrätään hedelmällisessä iässä oleville naisille ja tytöille.

Ongelmana on, että 70-luvulla kehitetty valproaatti on hyvin tehokas lääke monen sairauden hoidossa ja usein se on ainoa toimiva vaihtoehto myös lapsilla. Omassa lähipiirissänikin on lapsi, jonka epilepsiakohtaukset loppuivat vasta valproaatilla, kun sitä ennen oli testattu koko uudempi, pääasiassa aikuisille tarkoitettu lääkearsenaali.

Epilepsian ja monen muunkin sairauden lääkehoito valitaan harmittavan usein edelleen yrityksen ja erehdyksen kautta. Tämä kuluttaa valtavasti rahaa, resursseja ja tuskanhikeä niin terveydenhuollossa kuin kodeissakin.

Onneksi tähän on tulossa muutos. Geenitestaus on mullistamassa epilepsiankin hoidon. Suomalaistutkijat kehittävät geenipaneelia, jonka avulla pystytään määrittämään epilepsiatyyppi ja löytämään toimiva lääkitys nopeammin.

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla. Lääkäri voi pyytää tekoälyä etsimään potilaalle parhaiten sopivan lääkkeen tai muun hoitokeinon.

Kirjoittaja on Mediuutisten toimituspäällikkö.

@ErpoPakkala

Kirjoitus on julkaistu 16.2.2018 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 6-7/2018.