Mehiläinen Länsi-Pohja tuo uudenlaisen eturauhassyövän diagnostiikan Suomeen. Kyse on tekoälypohjaisesta patologiasta.

Diagnostiikan kulmakiviä ovat tarkempi riskiarvio verinäytteistä, standardoitu magneettitutkimus (MRI) ja kohdennetut koepalat sekä koepalojen tekoälypohjaisen tulkinnan kehittäminen.

Eturauhassyöpä todetaan Suomessa lähes 5 000 miehellä vuosittain ja määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Koepalojen suuri määrä on haaste, sillä koulutettujen patologien määrä on rajallinen ja inhimillinen vaihtelu näytteiden tulkinnassa on riski.

Diagnostiikan kehittäminen verikokeesta ja kuvantamisesta lähtien koepalojen ottoon ja tutkimiseen on välttämätöntä, jotta resurssit voidaan kohdentaa paremmin ja potilaiden hoito toteuttaa tehokkaammin, Mehiläinen Länsi-Pohja tiedottaa.

Tekoälypohjainen koepalojen tutkimusmenetelmä on kehitetty Karoliinisen instituutin aiempaa väestöpohjaista, yli 78 000 neulanäytettä kattavaa aineistoa hyödyntäen.

Mehiläinen Länsi-Pohjan patologian laboratorio validoi nyt menetelmää ylilääkäri Päivi Väreen johdolla ja valmistelee sen kliinistä käyttöönottoa osana NorDCaP monikeskustutkimusta.

Tutkimustulokset valmistuvat vuoden 2020 aikana.

–Tekoälyn käyttäminen keventää patologien työkuormaa määrittelemällä pahanlaatuisten kasvainten luokituksen ja kasvainalueen koon. Patologin aikaa vapautuu haastavien löydösten tulkintaan, Väre sanoo tiedotteessa.

Tekoälyn avulla tulkinnoista tulee hänen mukaansa helpommin yhdenmukaisia. Tarkempi verikoe helpottaa myös diagnoosin tekemistä, arvelee Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

– Ja jos koepaloja otetaan, voidaan tekoälyn avustuksella tutkia suurempia näytemääriä nopeammin, hän toteaa.

Projektia rahoittavat Mehiläinen Oy ja Karoliininen instituutti NordForsk- ja Business Finlandin tuella (NorDCaP -projekti).