Uusi tekoälyn avulla löydetty antibiootti tehoaa myös vastustuskyvyn nykyisille antibiooteille kehittäneisiin bakteereihin.

Tutkijat opettivat tekoälyn tunnistamaan sellaiset molekyylit, jotka tehoavat E. coli -bakteereihin mekanismeilla, joita nykyiset antibiootit eivät käytä. Tämän jälkeen se kävi läpi yli 6 000 yhdisteen tietokannan, mistä se löysi molekyylin, joka todennäköisesti tappaisi bakteereja uudella tavalla.

Käyttämällä toista koneoppimismallia tutkijat osoittivat molekyylin myös olevan todennäköisesti turvallinen ihmisille.

Molekyyli on nimetty halisiiniksi, joka ilmeisesti toimii häiritsemällä bakteerien solukalvoja tavalla, joka johtaa niiden kuolemaan. Halisiini-nimi on viittaus Stanley Kubrickin elokuvassa 2001: Avaruusseikkailu esiintyneeseen tekoälytietokoneeseen.

Hyvä uutinen löydöksessä on sekin, että tällaista toimintamekanismia vastaan bakteerien on vaikea kehittää vastustuskykyä.

Halisiinin onnistui laboratorio-oloissa tappamaan myös muun muassa Clostridium difficile-, Acinetobacter baumannii ja Mycobacterium tuberculosis -bakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä nykyisille antibiooteille.

Tutkijat seuloivat kokeiden jälkeen vielä yli 100 miljoonaa molekyyliä tietokannoista ja kolmessa päivässä tekoäly löysi 23 uutta molekyyliehdokasta. Osa näistä osoittautui erittäin tehokkaiksi alustavissa kokeissa.

Löydöksellä on valtava merkitys, mikäli molekyylit varmistuvat turvallisiksi ihmisillä. Uudet antibiootit voivat mullistaa bakteerien aiheuttamien infektioiden ja sairauksien hoidon.

Nykyisin käytössä olevia lääkkeitä vastaan ovat monet bakteerit jo vastustuskykyisiä.

Tutkijat ovat kuvanneet tekoälyn opettamisprosessin ja löydöksensä Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Asiasta kertoo Uutispalvelu Duodecim.