Tieto siitä, että lääketieteellisen tekniikan yhtiö on uhannut haastaa oikeuteen italialaisen materiaali-insinööri Cristian Fracassin, joka syyllistyi patenttiloukkaukseen pelastaessaan koronaviruspotilaiden henkiä, ei pidä täysin paikkaansa.
Yritys ei ole haastamassa piraattiventtiilien tekijöitä oikeuteen, kävi ilmi tänään torstaina iltapäivällä. Se sen sijaan on totta, että 3d-tulostamalla tehtiin varaosia ja että yritys oli haluton luovuttamaan tietoja patentistaan 3d-tulostajille.
Piraattiventtiilejä on maaliskuun 14. päivän jälkeen käytetty ainakin 10 potilaan tehohoidossa.
Taustalla on tilanne, jossa happilaitteiden venttiilit olivat loppuneet pandemian vuoksi Chiarin sairaalasta pohjoisitalialaisessa Brescian kaupungissa, ja soittokierroksen jälkeen lääkärit löysivät Fracassin apuun 3d-tulostamaan uusia kappaleita.
Tapauksesta kertoo muun muassa Metro UK, mutta syystä tai toisesta uutiset eivät paljasta valmistajan nimeä. Valmistajan pääkonttorin kotipaikaksi mainitaan kuitenkin Luxemburg.
Myöhemmin on käynyt ilmi, että yrityksen nimi on Intersurgical.
Piraattiventtiilit olivat valmiit kuudessa tunnissa.
3d-tulostettujen ”piraattiventtiilien” kustannus on noin yhden euron kappaleelta, mutta insinöörien toinen hintaan liittyvä väite on osoittautunut puppupuheeksi.
He väittivät medialle, että patenttioikeuksia hallitseva valmistaja kiskoo venttiileistä 10 000 euroa kappaleelta. Se ei pidä paikkaansa.
Patenttioikeuksia hallitseva valmistaja kuitenkin kieltäytyi jakamasta 3d-tulostukseen soveltuvia piirroksia.
Tämän vuoksi Fracassi joutui piirtämään itse uudet 3d-tiedostot mallikappaleen perusteella. Aikaa operaatioon ei kuitenkaan kulunut kauan: ensimmäiset ”piraattiventtiilit” olivat valmiina kuudessa tunnissa sen jälkeen, kun Fracassi oli saanut kutsun tehtäväänsä.
Italian teknologiaministeri Paola Pisano on onnitellut Fracassia ja hänen kanssaan työskennellyttä fyysikkoa Massimo Temporellia.
Oikeudellisten ongelmien vuoksi Fracassi painottaa, että hän ei aio jakaa tekemäänsä mallitiedostoa muualle. Hän kuitenkin aikoo valmistaa venttiilejä muillekin sairaaloille, jos niitä tarvitaan hätävaraksi.
Koska 3d-tulostuksen muovimateriaali ei välttämättä sovi sterilointiin, Fracassi ei uskalla luvata, että venttiilit kestäisivät kertakäyttöä enempää. Yhden euron kappalekustannuksella tämä ei kuitenkaan liene suuri ongelma.
Metro UK:n tietoja on täydennetty ennen oikeusskandaalin ilmituloa julkaistuista Business Insiderin ja BI Italian uutisista.
Juttuun on 19.3.2020 klo 15:02 täydennetty tietoa siitä, mitkä seikat aiemmassa jutussa eivät pitäneetkään paikkaansa.
Lue myös:
...
Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.