Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) suositti torstaina, että Pfizerin ja Biontechin kehittämän Comirnaty-koronarokotteen tehosteannoksia voidaan antaa yli 12-vuotiaille nuorille.

Tehosteannoksella tarkoitettaan tässä koronarokotteen kolmatta annosta. Comirnaty-rokotteen tehosteannokset on EU-alueella jo aiemmin hyväksytty 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

CHMP lähettää suosituksensa Euroopan komissiolle lopullista päätöstä varten, mutta loppupeleissä tehosteannosten käytöstä päättävät kansalliset viranomaiset paikallisen tautitilanteen pohjalta.

CHMP:n suosituksen taustalla on tutkimusnäytön punninta. Käytössä on ollut muun muassa alustavaa kliinisten kokeiden dataa tehosteannoksen turvallisuudesta ja tehosta 16-vuoden ikäisillä ja vanhemmilla sekä todisteita tehosteannosten käytöstä israelilaisilla nuorilla.

Nämä ja muu tutkimuskirjallisuus vakuuttivat viranomaiset siitä, että tehosterokote antaa nuorisolle vähintään yhtä hyvän rokotesuojan kuin aikuisilla. Mitään uusia turvallisuusongelmia ei datasta ole tunnistettu.

Lähikuukausina ollaan saamassa uutta tutkimusnäyttöä koronarokotteista nuorten käytössä. Ema jatkaa koronarokotteen vaikutusten seurantaa ja analysointia sekä päivittää tarvittaessa rokotteiden tuoteselostetta ja luo uusia sääntöjä koronarokotteille, jos tarvetta ilmenee.

Ema antoi eilen toisenkin koronarokotteisiin liittyvän suosituksen. Sen mukaan Modernan Spikevax-koronarokotteen käyttöaihe voitaisiin laajentaa 6–11-vuotiaisiin lapsiin.

Pikkulasten annos olisi puolet pienempi kuin aikuisilla.

Mediuutiset kirjoitti perjantaina täällä lisää tästä aiheesta, esimerkiksi siitä, mitä tiedetään rokotteen haittavaikutuksista tässä ikäluokassa.

Pikkulasten annos olisi kuitenkin puolet pienempi kuin aikuisilla. Tutkimustulosten perusteella pienempi rokoteannos antaa 6–11-vuotiaille saman suojan kuin 18–25 -vuotiaille annettava isompi annos.

LUE MYÖS: