Sosiaali- ja terveysalan konserni Pihlajalinna Oyj:n yhteistoimintaneuvottelut päättyivät eilen. Tehy kertoo saaneensa jäseniltään tietoja, että yhtiöön on tulossa irtisanomisia ja palkanalennuksia.

Irtisanottavien määrää ei ole kerrottu.

Yt-menettelyn ulkopuolelle jäivät kliinisessä työssä olevat lääkärit sekä niin sanottu kuntayhtiöiden ja liikuntakeskusyhtiöiden henkilöstö.

Pihlajalinna Oyj:ssä on noin 1 200 Tehyn jäsentä ja yt-neuvottelut koskevat arviolta noin 500 tehyläistä.

Pihlajalinna kertoi toukokuussa ensimmäisessä osavuosikatsauksessaan kasvattaneensa liikevaihtoa ja parantaneensa liikevoittoa.

Reilun kuukauden päästä yhtiö ilmoitti massiivisista yt-neuvotteluista koskien 2 400 työntekijää. Alustavaksi vähennystarpeeksi arveltiin 380 henkilötyövuotta. Samalla kerrottiin tehostamisohjelmasta, jonka tavoitteena ovat 14 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

– Yhtälö on ilmiselvä. Tuloskuntoa ja lisää jaettavaa osakkeenomistajille haetaan nyt työntekijöiden vähentämisellä ja palkanalennuksilla, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa potilasturvallisuuden ja hoidon laatu väistämättä heikkenee, mikäli irtisanomiset kohdistuvat hoitotyöhön.

– Tämä on jo nähty muun muassa Attendon ja Esperi Caren tapauksissa, eikä mitään ole opittu, Rytkönen sanoo.

Tehy pitää yt-neuvottelujen lopputuloksena tehtäviä palkanalennuksia laittomina, koska oikeuskäytännön mukaan palkkojen alentaminen vaatisi yrityksen taloudellisia vaikeuksia tai konkurssiperustetta.

Rytkösen mukaan on käsittämätöntä, että samanaikaisesti yritykset valittavat pulaa osaavasta hoitohenkilöstöstä ja käyttäytyvät näin.

Pihlajalinna julkistaa puolivuotiskatsauksensa ensi viikolla 15. elokuuta. Yhtiö ei ole vielä julkaissut tiedotetta yt-neuvotteluistaan.

Lue myös:

Työterveysbisnes voi hyvin ja yksityinen sektori valtaa alaa: ”Kuukausittain tulee tarjouspyyntöjä kunnilta” (Mediuutiset 16.7.2019)

Pihlajalinnaa ei harmita soten kaatuminen – Ulkoistusmarkkina aukesi uudestaan (Mediuutiset 18.6.2019)

Pihlajalinna käynnistää tehostamisohjelman valmistelun – aloittaa yt-neuvottelut (Mediuutiset 17.6.2019)