Tehy ja SuPer toteavat, että Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto on pahassa kriisissä. Pandemia on kiihdyttänyt ennestään vakavaa hoitajapulaa. Hoitajajärjestöt vaativat hallituksen sitoutumista ohjelmaan, joka turvaisi hoitoalan veto- ja pitovoiman. Järjestöt esittävät, että sote-alan peruspalkkatasoa nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa, että kansalaisten perustuslain mukainen oikeus hoitoon on vaarantunut.
”Korona tulee jättämään valtavan hoitovelan. Tilanne on vakava. Jopa Euroopan komissio on suosittanut Suomea puuttumaan alan henkilöstöpulaan ja varmistamaan järjestelmän kantokykyä”, hän sanoo tiedotteessa.
Palkkaus ensisijainen ratkaisu
Tilastojen mukaan sairaanhoitajat ovat työvoimapula-ammattien listalla ykkössijalla, ja lähihoitajat ovat sijalla kaksi. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vuonna 2020 sosiaali- ja terveyspalveluissa jäi saamatta 32 000 työntekijää työvoimapulan vuoksi.
Vanhuspalveluihin arvioidaan tarvittavan 30 000 työntekijää lisää tällä vuosikymmenellä. Siihen ei vielä sisälly eläkkeelle siirtyvä hoitohenkilöstö.
”Muutkaan toimenpiteet hoitajapulan ratkaisemiseksi eivät tule auttamaan, jos perusasia eli palkkaus ei ole kunnossa. Pintaremontti ei riitä, kun perustus on sortunut”, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
Pelkona myös palkkakilpailu
Järjestöjen mukaan palkkauksen parantamista koskeva ohjelma tulee neuvotella työmarkkinaosapuolten kesken itsenäiseksi virka- ja työehtosopimukseksi, mutta rahoitus ohjelmaan on saatava valtiolta. Valtio vastaa hyvinvointialueiden rahoituksesta ensi vuoden alusta. Järjestöt vaativat hallitusta sitoutumaan pelastusohjelmaan.
Pelastusohjelma säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä. Paheneva hoitajapula johtaa palkkakilpailuun ja hoidon viivästymisestä aiheutuviin kustannuksiin.
”Tämä maksaa”
Tehyn Rytkönen kertoo, että vain pelastusohjelmalla kyetään vastaamaan ongelmalliseen tilanteeseen
”Ohjelma on mahdollista toteuttaa, koska siitä on kansainvälisiä esimerkkejä.Tämä maksaa, ja sitä on turha kauhistella, kun asiat on päästetty tähän pisteeseen. On arvovalinta päättäjiltä, mihin rahaa käytetään.”
”Pallottelun pitää loppua. Palkkauksen parantaminen on työmarkkina-asia, mutta samalla tavalla se on valtiovallan ja poliitikkojen asia”, SuPerin puheenjohtaja Paavola sanoo.
Lue seuraavaksi: