Espoossa on saatu myönteisiä kokemuksia liikkuvasta sairaalasta, joka käy tehostetun palveluasumisen ja nykyään myös Espoon kotihoidon kohteissa.

Liikkuvan sairaalan toiminta alkoi maaliskuussa, ja jo nyt on nähty, että palvelun piiriin kuuluvien asiakkaiden päivystyskäynnit ovat vähentyneet selvästi, ja myös ensihoidon hälytykset palvelutaloihin ovat selvästi vähentyneet.

Espoon sairaalan johtava ylilääkäri Roope Leppänen sanoo, että tulokset ovat lupaavia, mutta kokeilun tarkoitus on kuitenkin aidosti tutkia, miten vähäistä resurssia fiksuiten käytetään. Liikkuva sairaala LiiSa on rahoitettu Husin kehittämisrahalla.

– Tämä voi olla tulevaisuuden malli, mutta tärkeää on se, että meillä on kyky testata ideoita. Voi olla, että sama raha onkin enemmän hyödyksi jossain muualla. Siksi on erittäin tärkeää, että yksikköjä ei perusteta suoraan, vaan niitä saadaan rauhassa kokeilla, Leppänen sanoo.

Espoon kaupunki palkitsi liikkuvan sairaalan kuitenkin jo tuoreeltaan vuoden innovaatiotekona.

Vastuu diagnoosista on lääkärillä, mutta monesti toimenpiteet eivät vaadi erillistä diagnoosia.

Liikkuvan sairaalan sairaanhoitajat ovat liikkeellä kolmessa vuorossa yötä päivää. Jokainen on vuorossa yksin, mikä aiheuttaa joskus haasteita.

– Toiset kädet nopeuttaisivat työtä, ja olisi mukava, kun mukana olisi kollega, jonka kanssa keskustella tapauksesta, sanoo liikkuvan sairaalan sairaanhoitaja Sylvia Kyllönen.

Etenkin nyt, kun palvelu on laajentunut kotihoidon puolelle, yksin tuntematonta potilasta hoitava sairaanhoitaja on joskus hankalassa paikassa.

Vastuu diagnoosista on lääkärillä, mutta monesti toimenpiteet eivät vaadi erillistä diagnoosia, vaan liikkuvan sairaalan sairaanhoitaja laittaa esimerkiksi katetrin tai hoitaa haavaa. Vaikka palvelutaloissa on usein töissä sairaanhoitaja jo valmiiksi, hänellä ei välttämättä ole aikaa tai osaamista päivystysluontoisten tehtävien hoitamiseen.

On erittäin tärkeää, että yksikköjä ei perusteta suoraan.

Tähän mennessä liikkuvalla sairaalalla on ollut kuukaudessa vähän alle 200 potilaskäyntiä. Käyntimäärät saattavat kasvaa, kun palvelu laajenee kaikkien Espoon kotihoidon asukkaiden käyttöön.

– Päivään sisältyy paljon edestakaisin ajoa. Joskus kertyy jonoa ja odotusaika venyy, Kyllönen sanoo.

Vaikka liikkuva sairaala toimii päivystyspalveluna, kiireellisissä tapauksissa pitää edelleen soittaa ambulanssi.

Vastaavia liikkuvia sairaalayksikköjä on muualla Suomessa erityisesti ensihoidon osana. Kotisairaalan liikkuva yksikkö toimii tiheään asutulla pääkaupunkiseudulla, missä potilaita on paljon melko pienellä alueella.

– Jos malli todetaan hyväksi, on mahdollista, että se leviää muihinkin kaupunkeihin, Leppänen sanoo.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue myös: