Iso-Britannia aloitti ikäihmisten koronarokottamisen jo 8. joulukuuta eli reilusti muuta Eurooppaa aikaisemmin.

Rokoteohjelma on edennyt rivakassa aikataulussa, sillä britit arvelevat kaikenikäisten aikuisten koronarokottamisen valmistuvan heinäkuun loppuun mennessä eli peräti kaksi kuukautta suunniteltua aikaisemmin.

Koronarokotejakelun vaikeuksien kanssa painivaa EU:ta voi kuitenkin rohkaista se, että britit ovat alkaneet saada tosielämän tutkimustietoa (real world data) koronarokottamisen vaikutuksista epidemian kulkuun.

CNBC kokosi maanantaina yhteen ensimmäisiä tilastoja, jotka antavat viitteitä siitä, että rokotteet tosiaan purevat epidemiaan.

Skotlannin koronaseurannassa esimerkiksi kävi ilmi, että koronaan liittyvät kuolemat ovat alueella vähentyneet jyrkimmin juuri niissä ikäryhmissä, jotka ovat saaneet rokotuksia eniten.

Viime viikolla Imperial College London julkaisi tuloksia koronan vasta-ainetesteistään. Sen mukaan melkein 14 prosentilla briteistä on nyt koronan vasta-aineita kehossaan; mikä ei välttämättä merkitse immuniteettia covid-19-infektiolle.

Tutkimukseen osallistuneista 155 000 henkilöstä 18 000 oli rokotettuja koronaa vastaan, lähinnä Pfizerin-Biontechin-rokotteella.

Rokotettujen vasta-ainetasoja ikäryhmittäin seuraava taulukko paljastaa, että toisen rokoteannoksen saaminen on erityisen tärkeää yli 70-vuotiailla. Nuoremmilla ikäryhmillä vasta-ainetasot näyttävät kohoavan varsin korkealle jo yhden rokoteannoksen jäljiltä.

Tutkijoiden mukaan vaatii kuitenkin lisätutkimuksia, jotta voitaisiin ymmärtää, miten kehon vasta-ainetasot vaikuttavat esimerkiksi riskiin sairastua koronan vaikeaan muotoon tai viruksen levittämiseen.

Skotlannin julkisessa terveydenhuollossa kerätyn aineiston perusteella koronarokotteet (Pfizer-Biontech ja Oxford-AstraZeneca) vähensivät riskiä joutua covid-19-infektion vuoksi sairaalahoitoon 85–94 prosenttia.

CNBC julkaisi aiheesta taulukon, jossa verrattiin näiden kahden rokotteen tehoa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen viikko viikolta aina kuukauteen asti.

Tämän taulukon mukaan Oxford-AstraZenecan ensimmäinen rokoteannos näyttää antavan jonkin verran tehokkaammin suojaa vaikeaa koronaa vastaan kuin Pfizer-Biontech. Se on kiinnostavaa sitä taustaa vasten, että esimerkiksi Saksassa osa kansalaisista boikotoi Oxford-AstraZenecan rokotetta pelätessään saavansa sen avulla kakkosluokan suojaa.

Taulukon lähde CNBC ja Public Health Scotland:

Heino Elina