Kuntoliikunta vähentää astmaa sairastavan aikuisen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta, Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat tuoreessa tutkimuksessaan.

Näin ollen astman tasapainoa on mahdollista parantaa säännöllisesti liikkumalla. Astman tasapainolla tarkoitetaan oireettomuutta, keuhkojen normaalia toimintaa ja sitä, että astma ei haittaa normaalia elämää.

Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) tutkimuksen mukaan astman tasapainoa parantava vaikutus oli selvimmin todettavissa nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Lisäksi säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten normaalipainoiset ja ennen tutkimuksen liikuntainterventiota vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot.

– Aiemmin astmaa sairastaville on suositeltu, että he välttäisivät voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa sen mahdollisesti provosoimien hengitystieoireiden vuoksi, kertoo tutkimuksen johtaja, keuhkosairauksien tutkimusprofessori Maritta Jaakkola tiedotteessa.

Oulun yliopiston tutkijat ehtivät aiemmin julkaista jo systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin, joiden perusteella säännöllinen liikunta parantaa astmaatikkojen fyysistä kuntoa. Ennen tätä tutkimusta liikunnan vaikutuksista astman tasapainoon ei kuitenkaan löydetty tutkimustuloksiin perustuvaa näyttöä.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mukaan uudet havainnot ovat tärkeitä sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta. Astma on Suomessa yksi yleisimpiä pitkäaikaisia sairauksia. Sitä sairastaa noin yhdeksän prosenttia suomalaisista, ja vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat yli 200 miljoonaa euroa.

– Lisäksi astma laskee tuottavuutta sen aiheuttamien sairauspoissaolojen, työtehon heikkenemisen ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen vuoksi.

Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.