Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ajautunut erimielisyyksiin ensi vuoden talousarviostaan joidenkin alueen kuntien kanssa.

Näkemysero tehdyn budjettiesityksen ja kuntien esittämän välillä on noin 20 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin mukaan se voi lisätä tuottavuuttaan tämän verran useiden vuosien aikana. Yhdelle vuodella kohdistettuna ero johtaa rajuihin leikkauksiin.

‒ Jos joidenkin kuntien esittämä alijäämäinen budjetti hyväksyttäisiin valtuustossa, henkilöstön vähennystarve olisi ensi vuonna noin 500 työntekijää. Vähennykset eivät voisi olla hidastamatta potilaiden hoitoon pääsyä. Lisäksi joutuisimme varmasti arvioimaan esimerkiksi palveluverkkoa ja ensihoidon palvelutasoa, sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen kommentoi tiedotteessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijöistä liki 8 000 työskentelee Taysin toimipisteissä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan se on auttanut hinnanalennuksilla ja 30 miljoonan euron palautuksissa kuntia vaikeassa taloustilanteessa vuodesta 2017 lähtien. Nyt tehdyssä sairaanhoitopiirin hallituksen budjettiesityksessä on kyse aiemman hintatason palauttamisesta alennuksia edeltävälle tasolle, sairaanhoitopiiri ilmoittaa.

‒ Palvelujen hinnat eivät enää vastaa palvelujen tuottamisesta syntyviä kustannuksia. Lisäksi budjetistamme puuttuu kokonaan ensi vuoden mahdolliset palkankorotukset, Martikainen toteaa.

Martikainen korostaa, että haasteet eivät johdu Taysin uusista tiloista, koska ne on toteutettu talousarvion mukaisesti.

Aikeita hintojen palauttamista sairaalan kustannuksia vastaavalle tasolle esiteltiin kuntajohdolle ensimmäisen kerran jo alkusyksystä. Valtuuston kokouksen alla eräät kunnat ovat kuitenkin ohjeistaneet sairaanhoitopiirin valtuutettuja olemaan hyväksymättä tasapainotettua budjettiesitystä.

‒ Tampereella ja kehyskunnissa erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, koska asukasluku kasvaa ja väestö vanhenee. Tays myös hoitaa yhä useamman kunnan virka-ajan ulkopuolista terveyskeskuspäivystystä. Kasvussa näkyy myös se, että asukkaat eivät pääse riittävän nopeasti kuntien terveyskeskusten vastaanotoille. Kuntien alibudjetointi on valitettava ilmiö, sanoo johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen tiedotteessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee esitystä ensi vuoden talousarvioksi ensi maanantaina 9. joulukuuta.