Valtuuttajan tulee antaa sähköisen asioinnin valtuutus suomi.fi -palvelussa. Tämän jälkeen valtuutettu voi käyttää OmaTaysia samalla tavalla kuin valtuuttaja. Aiemmin on voinut asioida vain alle 13-vuotiaan lapsen puolesta.

18 vuotta täyttänyt Taysin potilas voi halutessaan valtuuttaa toisen aikuisen asioimaan puolestaan OmaTaysissa.

Puolesta asioinnin valtuutus tehdään valtuutuspalvelussa, joka edellyttää tunnistautumista. Suomi.fi -palvelussa valtuutuksen kategoria on nimeltään ’terveysasioiden hoito’.

Teini-ikäiset asioivat itse

”Tätä palvelua ovat kaivanneet etenkin ne, jotka haluaisivat auttaa iäkkäämpiä vanhempiaan tai vaikkapa läheistä jonkun hankalan sairauden yllättäessä”, kertoo Taysin digihoitaja Camilla Wallin.

Hän totetaa, että 13–17-vuotiaat eivät vielä ole uuden palvelun piirissä.

”Tämä vaatii vielä potilastietojärjestelmän kehitystyötä, mutta siihen on toivon mukaan tulossa muutos vielä kesän aikana. On kuitenkin niin, että teini-ikäisillä voi olla asioita, joista he haluavat keskustella tai joita hoitaa itsenäisesti ilman huoltajaa”, hän sanoo.

Helpottaa etenkin ikääntyneitä

Valtuutettu voi asioida OmaTaysissa täysin samaan tapaan kuin valtuuttaja. Tämä ei kuitenkaan poista valtuuttajalta oikeuksia asioida palvelussa myös itse.

”Valtuutetun asioidenhoito-oikeus saattaa helpottaa etenkin ikäihmisten asiointia”, Wallin sanoo.

OmaTaysiin on rekisteröitynyt jo noin 150 000 käyttäjää. OmaTaysissa voi nähdä ajanvaraukset, täyttää hoitoon liittyviä kyselyitä ja käydä hoitokeskusteluja tietoturvallisesti. OmaTaysin kautta käytetään erilaisia verkkopoliklinikkapalveluja sekä etävastaanottoja.

Lue seuraavaksi: