Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä koronarokotukset ovat edenneet hyvin ikääntyneillä, nuorilla ja nuorilla aikuisilla, mutta nuoret keski-ikäiset eivät ole suoriutuneet rokotusurakasta yhtä hyvin.

Kyseessä on valtakunnallinen ilmiö.

16–19-vuotiaista jo liki 70 prosenttia on tällä hetkellä saanut ensimmäisen rokotteen, mutta tätä vanhemmissa ikäryhmissä rokotusprosentti ei ole noussut yli 70 prosentin, vaikka rokotteita on ollut jo viikkoja tarjolla.

Vajaa kolmannes 25–39-vuotiaista ei ole vielä ottanut ensimmäistä rokotustaan. Sillä on seurauksia.

– Ikääntyneet eivät enää joudu tehohoitoon kuten aiemmin. Rokotustilanteen kipukohdat näkyvät nyt keski-ikäisillä, Taysin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneet ovat pääosin 30–60-vuotiaita rokottamattomia.

Tays kannustaa nyt keski-ikäisiä ottamaan koronarokotuksensa.

– 25-39-vuotiaissa on paljon pikkulasten ja koululaisten vanhempia. Näiden ikäryhmien rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös lapsia, joilla ei ole vielä rokotussuojaa. Koska lapset altistuvat koronalle yleisimmin kotonaan, lasten vanhempien hyvä rokotuskattavuus turvaa osaltaan myös koulunkäyntiä, opiskelua ja harrastuksia, Huttunen sanoo.

Viime viikkoina koronarokotteita on ollut hyvin saatavilla kaikille halukkaille 12 vuotta täyttäneille. Pirkanmaan kunnat ilmoittavat rokotustilaisuuksista omilla internetsivuillaan.