Tampereen yliopistolliseen sairaalaan avataan tammikuussa lasten ja nuorten kipupoliklinikka.

Sen perustamisesta Taysiin tuli mahdollista, kun Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n saama 400 000 euron lahjoitus Tampereen Lihakauppiasyhdistykseltä päätettiin ohjata lasten ja nuorten kivun hoitoon.

Poliklinikan toiminta alkaa 10.1.2022 ja se toimii kolmena päivänä viikossa. Potilaaksi tullaan lääkärin lähetteellä. Tätä ennen potilaalle on yleensä jo tehty kattavat tutkimukset, joissa on suljettu pois erilaisia sairauksia.

Kipupoliklinikan toiminnan päätavoite on kuntoutuksessa. Jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että hyvällä kivunhoidolla lapsi voisi jatkaa tavanomaista arkea ja käydä harrastuksissa ja koulussa.

Hoito perustuu moniammatillisuuteen

Poliklinikan työntekijöihin kuuluvat lasten kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi kipupsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä.

Akuutin kivun hoitoon osallistuvat lisäksi anestesialääkäri sekä lastenkirurgi. Poliklinikan kiputyöryhmään kuuluvat myös kuntoutusohjaaja, lastenneurologi, lasten reumalääkäri sekä lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat.

”Hoitokeinoina käytetään lyhytinterventioita kipupsykologin tai fysioterapeutin ja toimintaterapeutin vastaanotoilla sekä psykofyysistä fysioterapiaa. Lapsen toimintakyky pyritään palauttamaan ei-lääkkeellisin keinoin. Myös ryhmämuotoista kuntoutusta nuorille kehitellään. Kipupoliklinikka kehittää ja tutkii kivunhoitoa yhteistyössä Husin Lasten kipukeskuksen kanssa”, vastuualuejohtaja Tuija Poutanen kertoo tiedotteessa.

Kipupoliklinikan potilaan hoito alkaa aina sairaanhoitajan vastaanotolla tehtävällä alkukartoituksella. Kartoituksen tavoitteena on selvittää kiputilanteen lisäksi lapsen ja perheen kokonaistilanne ja voimavarat. Mukaan voidaan tarvittaessa liittää myös fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja kipupsykologin tekemät alkututkimukset.

”Perhe tapaa sekä kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin että sairaanhoitajan. Joissain tapauksissa kivun luonteen tarkempi selvittäminen vaatii sairaalaseurantaa, Poutanen kertoo.