Koronatilanne Euroopassa on heikentynyt tartuntojen ja koronakuolemien lisääntyessä.

Euroopan lääkevirasto (Ema) ja kansallisten lääkevirastojen johtajien verkosto (Heads of Medicines Agencies HMA) kertovat, että EU:n jäsenvaltioilla on sen vuoksi tarve saada lisäohjeita covid-19-infektioiden hoitoon.

Emalla on kesken myyntilupa-arviointi koronalääke molnupiravirista, mutta se arvelee, että osa jäsenvaltioista saattaa haluta ottaa lääkkeen käyttöön jo ennen myyntilupaa. Ema aikoo tukea tässä kansallisia viranomaisia.

Saatavilla olevan datan perusteella Ema aikoo tehdä eräänlaisen väliaika-arvion koronalääke molnupiraviristä, joka tunnetaan myös nimillä MK 4482 ja Lagevrio.

Suositus lääkkeen käytöstä esimerkiksi hätätilanteissa annetaan mahdollisimman nopeasti.

Molnupiravir on MSD:n ja Ridgeback Biotherapeuticsin kehittämä tablettimuotoinen lääke.

Tähän mennessä tehtyjen laboratoriokokeiden ja kliinisten tutkimusten perusteella on viitteitä siitä, että molnupiravir heikentäisi Sars-Cov-2-viruksen kykyä monistua kehossa ja estäisi näin potilaan kuolemaa tai joutumista sairaalahoitoon covid-19-infektion vuoksi.

**

Etkö pääse lukemaan kaikkea sisältöä? OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.