Viisi työmarkkinajärjestöä ja Työterveyslaitos julkaisivat perjantaina yhteisen vetoomuksen sen puolesta, että työterveyshuolto otetaan mukaan koronarokotusten suunnitteluun ja toteutukseen.

Työterveyshuolto on allekirjoittaneiden mukaan nimenomaan avainasemassa koronarokotusten onnistumisessa.

– Juuri työterveyshuollon yksiköt ovat se resurssi, joka mahdollistaisi massarokotusten tehokkaan läpiviemisen yli 18-vuotiaitten kansanosassa. Työterveyshuollon kautta tavoitetaan merkittävä osa työikäisestä väestöstä kautta maan. Samalla julkisen sektorin kuormitusta kohtuullistettaisiin, jottei muun terveydenhuollon hoitovelka ainakaan kasvaisi, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Koronarokotusten tehokas läpivienti edellyttää keskusjärjestöjen ja Työterveyslaitoksen mukaan julkisen ja yksityisen terveydenhoidon resurssien yhdistämistä, sillä epidemian hoito ja rokotusten läpivienti ajaa Suomen terveydenhoidon resurssit äärirajoille.

–Ihmisten rokottaminen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti. Se on terveyden, talouden ja työpaikkojen etu, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Koronan tautiluvut voivat pysyä korkealla tasolla vielä pitkään senkin jälkeen, kun rokotusten ensimmäiset vaiheet ovat käynnistyneet. Siksi resurssit on saatava riittämään koronan testaukseen, jäljitykseen, hoitoon sekä luonnollisesti kaikkeen muuhun terveydenhuoltoon, järjestöt muistuttavat.