Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö ovat myöntäneet 500 000 euroa apulaisprofessori Matias Palvan hankkeelle, joka yhdistää aivo- ja pelitutkimusta ja kehittää digitaalisia ”lääkkeitä” erityisesti masennuksen hoitoon.

Tutkimusryhmä on kehittänyt Meliora-pelin masennuksen hoitoon ja kognitiiviseen kuntoutukseen. Melioraa jo testattu osana masennuksen hoitoa. Tutkimuksen välitulokset osoittavat, että 15–20 tunnin Meliora-pelaaminen vähentää masennusoirepisteitä 30–35 prosenttia ja 40–50 tunnin pelaaminen yli 50 prosenttia. Yhtä suurta vaikuttavuutta ei ole havaittu missään aiemmassa pelitutkimuksessa.

Hanke kehittää nyt Melioran pohjalta perustan yksilöityvälle terapeuttiselle pelialustalle eli aivojen toimintaa muovaavalle tietokonepelille. Hanke tuottaa teknologiaa, jolla voidaan kohdennetusti muuttaa aivojen toimintaa pelien ja digitaalisten alustojen avulla.

Hankkeessa tutkitaan sekä terveitä koehenkilöitä että masennuspotilaita. Tutkimusta tehdään käyttäen kognitiivisia ja kliinisiä testejä sekä aivokuvantamista pelien vaikutusten ymmärtämiseksi.

Tavoite on nostaa Suomen digitaalisten peliterapioiden kärkimaaksi tutkimuksen, terveydenhuollon ja peliteollisuuden yhteistyöllä.

Kaikkiaan Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsivät yhteensä kolme miljoonaa euroa kuudelle suomalaiselle tutkimushankkeelle. Säätiöiden tuella kehitetään muun muassa piensatelliittiteknologiaa ja biopohjaisia muovinkorvikkeita.