Helsinki Graduate School of Economics (GSE) on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan koronarokotteen ottaminen suojaa myös rokotetun rokottamattomia perheenjäseniä.

Helsinki GSE Aalto yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen hanke. Tutkimuksen vetäjät ovat kuitenkin Turun yliopistosta.

Helsinki GSE:n tutkimuksessa selvitettiin rekisteriaineistojen avulla suomalaisten koronavirusrokotteen saaneiden henkilöiden perheenjäsenten tartuntariskiä. Tutkimuksen tulosten mukaan Suomessa käytössä olevat Pfizer-BioNTechin ja Modernan koronavirusrokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä.

On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuren osan jatkotartunnoista rokote estää.

Tutkimuksessa tarkasteltiin näiden mRNA-koronavirusrokotteiden yhteyttä tartuntariskiin tammi-maaliskuussa rokotetuilla terveydenhuollon työntekijöillä ja näiden rokottamattomilla perheenjäsenillään.

"On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuren osan jatkotartunnoista rokote estää. Vain osa tartunnoista saadaan samassa kotitaloudessa asuvilta henkilöiltä”, sanoo Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen tiedotteessa.

Tutkimusryhmää vetää akatemiatutkija Lauri Sääksvuoren THL:stä ja Turun yliopistosta. Hänen mukaansa rokotteiden epäsuoran suojavaikutuksen arviointi laajoissa rokotusohjelmissa on menetelmällisesti yksi vaikeimmista koronarokotteisiin liittyvistä tutkimuskysymyksistä.

”Olemme onnistuneet vastaamaan osittain tähän kysymykseen yhdistelemällä lukuisia suomalaisia rekisteriaineistoja”, hän sanoo.

Tutkimus keskittyi tarkastelemaan terveydenhuollon henkilöstöä, koska tässä ryhmässä oli erityisesti tammi-maaliskuun aikana huomattava määrä sellaisia kotitalouksia, joissa vain yksi henkilö oli saanut koronarokotteen.

Tutkimus lisää tietoa rokotteiden vaikutuksista rokottamattomien tartuntoihin ja tuo näin lisätietoa päätöksentekoon rajoitusten purkamisen pohjaksi.

”Jatkossa tarkoituksemme on arvioida koronavirusrokotteen saaneiden aikuisten suojaavaa vaikutusta perheen lapsiin”, tohtorikoulutettava Jussipekka Salo Helsingin yliopistosta kertoo.

Kyseessä on vertaisarviomaton julkaisu. Tutkimuksen toteuttamiseen on saatu tukea THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön tutkijoilta.