Tuhkarokkotapauksia todettiin Suomessa viime vuonna 16, kun vuonna 2017 niitä ilmeni 11.

Ulkomailta tuodut tuhkarokkotapaukset levisivät pääosin perhepiirissä. Suurin riski tuhkarokon laajemmalle leviämiselle oli Pohjanmaalla. Matalan rokotuskattavuuden alueella sairastui rokottamaton lapsi, mutta nopeiden ja tehokkaiden torjuntatoimien ansiosta epidemialta onnistuttiin välttymään.

– Ihmiset matkustavat paljon, jolloin myös tartuntataudit leviävät helpommin ja nopeammin yli rajojen. Isossa kuvassa matkustus ja muuttoliike eivät kuitenkaan ole merkittävästi lisänneet tartuntatautien määrää Suomessa. Tämä kertoo siitä, että tartuntatautien torjuntajärjestelmämme toimii, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä tiedotteessa.

THL on summannut yhteen Suomen tartuntatautitilannetta tartuntatautirekisteristään. Tuhkarokkotapausten lisäksi tiedot kertoivat, että vuonna 2018 puutiaisaivotulehdustapauksia oli lähes yhtä paljon kuin edellisvuonna. Rekisteriin ilmoitettiin 79 tapausta.

Määrä on ollut kasvussa usean vuoden ajan.

Viime vuonna tartuntoja todettiin pääosin tunnetuilla riskialueilla. Selvää kasvua havaittiin kuitenkin rajatulla alueella Lohjanjärven lounaisosassa, ja alue otettiin tänä vuonna mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan.

Viime vuosien tasolla olivat vesirokkoviruksen aiheuttamat vakavat vesirokko- ja vyöruusutapaukset. Niitä rekisteriin ilmoitettiin 453 tapausta.

Vesirokkoviruksen kierto väestössä on vähentynyt sen ansiosta, että vesirokkorokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä 2017. Tämä näkyy jo selvästi vesirokon vuoksi tehtyjen terveyspalvelukäyntien määrässä.

Tartuntatautirekisteristä ilmenevä huono uutinen on se, että antibiooteille erittäin vastustuskykyisten enterobakteerien määrä lisääntyi Suomessa viime vuonna yli 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tapauksia todettiin 73 kappaletta.

Myös vankomysiinille vastustuskykyisiä enterokokkibakteereja todettiin enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

Molemmat hankalasti hoidettavat bakteerit ovat kuitenkin vielä melko harvinaisia Suomessa.