Tanskassa annettiin viime viikon perjantaina suositus käyttää kasvomaskeja ruuhka-aikoina julkisessa liikenteessä, kertoo The Copenhagen Post.

Suosituksen antoi Tanskan kansallinen terveysviranomainen Sundhedsstyrelsen. Sen mukaan kasvosuojainta on syytä käyttää ruuhkaisissa julkisissa liikennevälineissä, sillä tällaisissa tilanteissa voi olla vaikea pitää turvallista etäisyyttä muihin ihmisiin.

Sundhedsstyrelsenin johtaja Søren Brostrøm suosittelee, että kansalaiset pitävät kasvomaskeja mukanaan ja käyttävät niitä tarpeen vaatiessa. Sundhedsstyrelsenin ohjeissa ei tarkenneta, millaisia kasvosuojaimia kansalaisille suositellaan. Terveysviranomaisen mukaan tarkempia ohjeita on tulossa lähitulevaisuudessa.

Terveysviranomaisen mukaan Tanskassa voi tulla koronaviruksen aiheuttamia tautiryppäitä tai nopeaa kasvua uusissa koronavirustartunnoissa lähitulevaisuudessa, kun työpaikkoihin palataan lomilta ja koulut taas alkavat. Tällä hetkellä tautitilanne on Tanskassa kuitenkin rauhallinen.

Samaa huolta on ollut esillä myös Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pohtii mahdollista maskisuositusta tällä viikolla.

The Copenhagen Postin mukaan suosituksen seurauksena maskeja on ostettu Tanskassa runsaasti, hyllyt ovat tyhjenneet ja saatavuusongelmia on ilmennyt. Maskien hinta on myös noussut.

Työnantajajärjestö Dansk Industri on kuitenkin kertonut keskustelleensa tilanteesta maahantuojien kanssa ja odottavansa tilanteen normalisoituvan muutamassa päivässä. Myös apteekkarien liitto on vakuutellut, että maskeja saadaan lisää.

Lue myös: