Tanska aikoo lopettaa koko maan minkkikannan ”niin pian kuin mahdollista” koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Tanskan hallitus tiedotti asiasta keskiviikkona, kertovat tanskalaismediat, kuten Jyllands Posten ja Ekstra Bladet.

Lehtitietojen mukaan tanskalaisista minkeistä on löydetty mutaatio, joka voi ihmiseen tarttuessaan olla uhka kansanterveyden lisäksi koronavirusrokotteelle. Mutatoitunut versio on jo tarttunut ainakin 12 ihmiseen Pohjois-Jyllannissa. Sen myötä sairastuneiden kyky muodostaa koronan vasta-aineita on heikentynyt.

– Korona on jälleen kerran osoittanut, kuinka vakava se voi olla. Meidän on kohdattava se toimin ja hallittava tilanne, pääministeri Mette Frederiksen sanoi keskiviikkona etänä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Jyllands Postenin mukaan Frederiksen on parhaillaan itse karanteenissa odottamassa koronatestitulosta.

Tartuntoja on tavattu ainakin 207 minkkitilalla, joista 67 on jo joutunut lopettamaan eläimiään. Maassa on yhteensä noin 13 miljoonaa minkkiä. Jyllands Postenin mukaan minkkien lopettaminen voi maksaa valtiolle miljardeja kruunuja eli satoja miljoonia euroja. Minkkiteollisuuden arvo Tanskassa on lähes 600 miljoonaa euroa.

– Hallitus tekee päätöksen raskain sydämin. Haluan ilmaista myötätuntoni tanskalaisille minkkikasvattajille. Monet heistä menettävät elämäntyönsä, Frederiksen sanoi tiedotustilaisuudessa.

CNN:n mukaan koronapandemia on vauhdittanut kiistanalaisen minkkiteollisuuden sulkemista maailmanlaajuisesti. Heinäkuussa Espanjan viranomaiset määräsivät lähes 100 000 minkkiä lopetettavaksi. Myös Alankomaat valtuutti koronatestauksen minkkitiloilla, sillä viruksen epäiltiin siirtyneen eläimestä ihmiseen. Alankomaissa on lopetettu tilanteen vuoksi jo 2,6 miljoonaa minkkiä.

Suomen minkkitarhoilla ei ole tiedossa toistaiseksi koronavirustartuntoja. Suomi on myynnin arvossa mitattuna Euroopan toiseksi suurin turkistuottaja heti ykköspaikkaa pitäneen Tanskan jälkeen. Määrällisesti Suomi on turkistuottajana Euroopan kolmanneksi suurin.

Viime vuonna Suomen turkisviennin arvo oli etujärjestö Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton Fifurin mukaan 312 miljoonaa euroa.