Tänä syksynä influenssarokotteet saapuvat Suomeen myöhemmin kuin aikaisempina kausina, kertoo THL.

Valtaosa rokotteista saapuu Suomeen lokakuun lopun ja marraskuun aikana. Tämä viivästyttää kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteiden jakelua.

Pistettävät influenssarokotteet jaetaan sairaala-apteekeille ja lääkekeskuksille useissa pienissä erissä lokakuun puolivälistä alkaen. Nenäsumuterokotteiden jakelu alkaa samoihin aikoihin.

Influenssarokotteiden jakelun viivästyminen on hyvä ottaa huomioon myös rokotusten suunnittelussa. Rokottamisen voi aloittaa sitä mukaa, kun rokotteita saapuu rokotuspisteisiin. Laajamittaisia joukkorokotuspäiviä ei kuitenkaan kannata järjestää ennen kuin marraskuun lopulla.

THL tiedottaa sairaala-apteekeille ja lääkekeskuksille tarkemmasta jakeluaikataulusta elo-syyskuun vaihteessa. On tärkeätä, että kuntien rokotusjärjestelyitä suunnittelevat henkilöt tekevät tiivistä yhteistyötä sairaala-apteekkien ja lääkekeskusten kanssa.

Influenssarokotteiden valmistuksessa käytettävät viruskannat valitaan vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen perusteella. Viime kauden aikana esiintyi useita erilaisia viruskantoja. WHO lykkäsi suosituksen antamista, jotta se voisi paremmin arvioida, mitkä eri viruskannat todennäköisesti aiheuttavat tulevan talven epidemian.

Suosituksen viivästymisen vuoksi influenssarokotteet valmistuvat tänä vuonna tavanomaista myöhemmin. Tämä vaikuttaa rokotusten aloitukseen kaikissa maissa, jotka toteuttavat influenssarokotuksia syksyn 2019 aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti THL on hankkinut kansallista rokotusohjelmaa varten pistettävää VaxigripTetra-influenssarokotetta 1,7 miljoonaa annosta ja 2–6-vuotiaille tarkoitettua Fluenz Tetra- nenäsumuterokotetta 116 000 annosta.