Eräänä päivänä syyskuun alussa Tamron toimitusjohtajan Kai Kaasalaisen korviin kantautui tieto, että kilpailija Oriolalla saattaisi olla vaikeuksia lääkejakelunsa kanssa.

Kaasalainen pyysi välittömästi alaisiaan varautumaan jakeluvalmiuden toteutukseen, jos joku kilpailijan lääkeyhtiö sellaista tarvitsisi.

– Se osoittautuikin tarpeelliseksi toimenpiteeksi, koska vain muutaman tunnin kuluttua tästä tuli yhteydenottoja lääkeyhtiöiltä. Meidän porukallamme oli hyvä mieli, koska varautumisella pelastettiin jopa ihmishenkiä, kun saimme elintärkeitä lääkkeitä jakeluun parin päivän vasteajalla, Kaasalainen sanoo.

Oriolan lääkejakelu takkuili pahasti koko syksyn, koska yhtiö ei saanut uutta toiminnanohjausjärjestelmäänsä toimimaan. Nyt Tamrolla on yhä jakelussaan esimerkiksi noin sata Orionin lääkettä, jotka aiemmin kulkivat Oriolan kautta.

Kai Kaasalainen aloitti Tamron toimitusjohtajana neljä vuotta sitten. Yhteensä hän on työskennellyt yhtiössä yli 11 vuotta.

Hänen johdollaan Tamro on ottanut uusia rooleja esimerkiksi tietoon perustuvissa palveluissa ja konsultaatiossa, jota yhtiö tarjoaa muun muassa lääkeyhtiöille, apteekeille ja sairaaloille. Viime keväänä Tamro osti esimerkiksi biopankkitutkimusta ja real world evidence -selvityksiä tekevän Medaffconin.

– Tietovirtojen jalostamisen ympärillä on valtavasti liiketoimintaa.

Tietoon perustuvasta konsultaatiosta esimerkkinä on myös lääkeyhtiöiden ja sairaaloiden väliset kalliiden lääkkeiden käyttöönottoa koskevat riskinjakosopimukset, joista ensimmäinen tehtiin tänä vuonna määräaikaisen lainsäädännön puitteissa.

Toimintamalli luotiin Suomeen Kaasalaisen mukaan Tamron tukemana, lääkeyhtiöiden ja sairaaloiden kanssa.

– Se on meille uusi rooli, jossa pyrimme yhdistämään terveydenhuollon toimijoita. Operoimme nyt hyvin liikkeelle lähtenyttä Tamro link -nimistä riskinjakopalvelua.

Tamro on ollut tiiviisti mukana myös apteekkikeskustelussa. Sen emoyhtiö Phoenix tekee Euroopassa tiivistä ketjumaista yhteistyötä noin 12000 proviisoriomisteisen apteekin kanssa.

– Siinä meillä on eri strategia kuin kilpailijoilla, jotka haluavat itse omistaa apteekit. Mallimme saatetaan nähdä Suomessakin. Erityisen hyvä olisi, jos apteekkitoiminnan sääntelyä saataisiin myös kehitettyä niin, että apteekkien terveyspisteissä voitaisiin tarjota enemmän terveydenhuollon palveluja.

Kaasalainen on selvästi innostunut työstään Tamron johdossa. Sen on pannut merkille kotona vaimokin.

– Hän totesi eräänä aamuna huomanneensa, että lähden joka päivä töihin innoissani kuin pikkupoika, Kaasalainen naurahtaa.

Katso kaikki sata Mediuutisten Terveysalan 100 vaikuttajaa -listalle valitut täältä.