Tamperelainen lääkinnällisten laitteiden ja materiaalien valmistaja Biomendex on kerännyt miljoona euroa oman pääoman ehtoista rahoitusta sijoittajilta. Kierroksella pääsijoittajana toimi Scanfert Oy, ja lisäksi yhtiöön sijoitti vanhoja osakkaita.

Toimitusjohtaja Kaarlo Paakinahon mukaan yhtiö käyttää uuden rahoituksen keksimänsä luukorvikemateriaalin tuotantomenetelmän kehittämiseen, kliiniseen kokeeseen sekä alustaviin kaupallistamistoimiin.

Biomendex on käynnistänyt juuri kliiniset kokeet Adaptos-luukorvikemateriaalillaan yhteistyössä Sairaala Ortonin, Oral Hammaslääkärien QMedical-klinikan sekä Planmecan kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kahteenkymmeneen vuoteen, kun uusi synteettinen ja biohajoava implanttimateriaali pääsee kehityksessä kliinisen tutkimuksen vaiheeseen, Paakinaho kertoo.

Tamperelaisyhtiöllä on suuret suunnitelmat materiaalin varalle: tähtäimessä on useita markkinoita, ensin suu- ja leukakirurgia, sitten ortopedia. Molemmat markkinat vaativat kuitenkin omat kliiniset kokeensa materiaalilla, joten markkinoille pääsy vie vielä aikaa.

Paakinahon mukaan yhtiön tavoitteena on hakea ensimmäistä myyntilupaa ihmisten hoitoon tarkoitetulle luukorvikemateriaalilleen keväällä 2022, jos nyt alkaneet kliiniset kokeet ihmisillä etenevät suunnitelmien mukaan.

– Parhaassa tapauksessa yhtiö on saanut keinoluulleen ensimmäisen myyntiluvan näille markkinoille vuoden 2022 toisella puoliskolla loppuun mennessä, arvioi Paakinaho.

Ihmisten hoitoon tarkoitettujen luukorvikkeiden markkinoiden lisäksi yhtiö käynnistää parhaillaan myyntiä eläinlääketieteen markkinalla eläinlääketieteeseen tarkoitetuilla kirurgisilla implanttimateriaaleilla. Markkina on ihmisten hoitoa kevyemmin säännelty, joten Biomendex pääsee kiinni markkinaan jo nyt.

Paakinahon mukaan keinoluu voi tarjota yhden ratkaisun luusiirteitä vaativien leikkausten komplikaatioiden vähentämiseksi.

Maailmassa tehdään vuosittain noin 2–4 miljoonaa leikkausta, joissa tehdään yksi tai useampi luusiirre. Näissä leikkauksissa jopa joka toiselle potilaalle tulee Paakinahon mukaan ainakin lieviä komplikaatioita luusiirteen ottopaikkaan.

– Vakavia komplikaatioitakin voi tulla, esimerkiksi vakava verenvuoto, kun verisuonia voi mennä poikki leikkauksessa. Pahimmillaan potilas kuolee. Seurauksena voi olla myös pitkittynyttä, kuukausien kipua, joka voi aiheuttaa työkyvyttömyyttä. Vakavia komplikaatioita voi tulla joka viidennelle. Se on iso ongelma näissä leikkauksissa, hän kertoo.

– Keinomateriaaleissa ongelma on, että mikään nykyisin markkinoilla oleva tuote ei vastaa potilaan omaa luusiirrettä käytettävyydeltään.

Vuonna 2018 perustetun Biomendexin innovaatio on lähtöisin Tampereelta. Materiaalia kehittäneen Paakinahon mukaan oma tuotanto on yhtiön kilpailuetu, ja tuotannon on myös tarkoitus säilyä Tampereella jatkossakin.

Aiemmin Biomendex on saanut rahoitusta Business Finlandilta 600 000 euroa ja EU:lta 2,25 miljoonaa euroa. Lisäksi se keräsi vuonna 2019 siemenrahoitusta 400 000 euroa.