Ihmisen papilloomavirusrokotteen eli HPV-rokotteen on jo aiemmissa tutkimuksissa todettu suojaavan paikalliselta ja levinneeltä HPV:n aiheuttamalta syövältä. Aiemmin ei ole kuitenkaan ollut tutkimustietoa siitä, pitääkö tyttöjen lisäksi myös pojat rokottaa.

Tampereen yliopiston tekemä, 10 vuoden mittainen, paikkakuntasatunnaistettu tutkimus tuo tästä asiasta ainutlaatuisia tuloksia. Sen mukaan poikien ja tyttöjen rokottaminen synnyttää nopeasti olennaisesti paremman laumasuojan kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen, Tampereen yliopisto kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa selvisi, että poikien 20 prosentin ja tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus synnyttää laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan. Tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus ei yksinään tähän yltänyt, selviää International Journal of Cancerissa julkaistuista tutkimusraporteista.

Laumasuojasta hyötyvät erityisesti ne tytöt ja pojat, jotka jäävät vaille HPV-rokotusta.

Laumasuojan syntyminen pahinta syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppi 16:ta vastaan vaatii tyttöjen yli 90 prosentin rokotuskattavuuden, mutta syntyy suomalaistutkijoiden matemaattisten mallien mukaan jo tyttöjen ja poikien 50 prosentin rokotuskattavuudella.

Paikkakuntasatunnaistettu tutkimus tuotti suomalaisten väestöpohjaisten terveysrekisterien perusteella myös uutta tietoa HPV-rokotuksen turvallisuudesta. Esimerkiksi autoimmuunitaudit eivät yleistyneet HPV-rokotuksen jälkeen.

Tampereen yliopiston tekemien tutkimusten tuloksen ovat ainutlaatuisia, koska nykyisin kaikkialla jo annetaan väestölle HPV-rokotteita eikä kontrolliväestöjä satunnaistettuihin tutkimuksiin ole enää saatavissa.