Tampereen yliopisto ja Terveystalo ovat sopineet lastentautiopin opetuksen järjestämisessä Terveystalon Tampereen lääkärikeskuksessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun opetusta hajautetaan Suomessa yksityiselle lääkäriasemalle.

Pilotti on alkanut tämän syksyn aikana, ja toimintamallia on päätetty jatkaa myös kevätlukukaudella.

Yhteistyön tavoitteena on tarjota lääketieteen opiskelijoille laajempi näkymä tyypillisiin lastentauteihin ja lapsipotilaiden yleisimpiin vaivoihin. Samalla opetusryhmien kokoa saadaan osittain pienennettyä ja siten tarjottua intiimimpi opetustilanne sekä potilaille että opiskelijoille.

– Pilotti on meille hieno tilaisuus luoda opetuspäivistä henkilökohtaisempia, sillä hajauttamalla lastentautien opetusta avoterveydenhuoltoon Kangasalan terveyskeskukseen sekä Terveystalon Tampereen lääkärikeskukseen ryhmäkoot tulevat hajautuspäivinä olemaan pienempiä, sanoo Tampereen yliopiston lastentautien opetuksesta vastaava Sauli Palmu tiedotteessa.

Terveystalossa opetuksesta vastaavaan tehtävään on valittu tieteellisten ja ammatillisten näyttöjen pohjalta lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka.

Yleispediatristen vaivojen lisäksi Terveystalossa hoidetaan myös vaativampia niin sanottuja lastentautien suppeiden erikoisalojen, kuten allergologian ja endokrinologian, potilaita. Nämä potilaat joko hakeutuvat itse yksityiselle lastenlääkärille tai ovat saaneet yleislääkärin lähetteen kunnista, joille Terveystalo tuottaa lastenlääkäripalvelua.

Syksyn aikana opetuksesta saadun palautteen pohjalta on arvioitu menettelyn jatkamis- ja kehittämismahdollisuuksia.

– Keräämämme palaute on ollut kaikin puolin positiivista. Opiskelijat ovat arvostaneet opetuksen monipuolisuutta ja kattavaa näkymää avoterveydenhuoltoon. Opetuksessa pienempi ryhmäkoko on mahdollistanut lähiopetuksen koronaturvallisesti, ja yhteistyö Terveystalon ja Tampereen yliopiston opetustiimin kesken on rikastuttanut molempien osaamista, Sauli Palmu sanoo.