Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen uusi johtaja Mika Rämet aloitti viime viikolla työnsä historiallisessa terveystilanteessa, kun maailmassa on käynnissä koronaviruspandemia.

Rokotetutkimuskeskuksella on kymmenen tutkimusklinikkaa eri puolilla Suomea.

– Kehitämme itse rokotetta, ja koko maan kattava tutkimusklinikkaverkostomme on toimintavalmiina myös pandemiatilanteessa, sanoo lastentautien ja kokeellisen immunologian professori Rämet.

Mika Rämetin tutkimusalaa ja erityisosaamista ovat lastentaudit, neonatologia ja immunologia. Hän toimii kokeellisen immunologian professorina Tampereen yliopistossa ja lastentautiopin professorina Oulun yliopistossa.

Rämetin kokemus immunologian perustutkimuksesta ja rokotekehityksestä täydentää Rokotetutkimuskeskuksen yhteydessä toimivien tutkimusryhmien rokotekehitystä.

Vesna Blazevicin johtamalla Rokotetutkimuskeskuksen tutkimuslaboratoriolla ja hänen ryhmällään on vahva osaaminen erityisesti viruksenkaltaisten partikkeleihin (VLP) perustuvien rokotteiden kehittämiseen.

– Samaa tekniikkaa, viruksen kaltaisia partikkeleita, pyrimme hyödyntämään myös koronarokotteen kehittämisessä, jota teemme tiiviissä yhteistyössä Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa toimivan apulaisprofessori Vesa Hytösen tutkimusryhmän kanssa, kertoo Rämet.

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen maan laajuinen, pysyvä tutkimusklinikkaverkosto on tiettävästi ainutlaatuinen koko maailmassa, ja sen merkitys pandemiatilanteessa erityisen tärkeä.

– Voimme osallistua laajoihin kansainvälisiin tutkimuksiin hyvin nopealla aikataululla. Olemme valmiina, kun ensimmäinen koronavirusrokote tulee testattavaksi, lupaa Rämet.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.