Helsingin yliopisto testasi UVC-valon vaikutusta elävään covid-19 virukseen. Vivotech-yrityksen valmistama valolla steriloiva latauskaappi tuhosi viruksen älylaitteen pinnalta viidessä minuutissa.

– Virus inaktivoitui täysin, eli viljellyissä soluissa ei enää havaittu minkäänlaisia merkkejä viruksen kasvusta UVC-valokäsittelyn jälkeen, uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Koe suoritettiin samalla menetelmällä kaksi erillistä kertaa. Sirosen mukaan testeissä käytetyt viruspitoisuudet olivat huomattavasti korkeammat kuin ne, joita yleensä havaitaan koeolosuhteiden ulkopuolella. Yliopisto suoritti testin Vivotechin toimeksiannosta.

Lataus- ja puhtausratkaisuihin erikoistunut yritys on myynyt steriloivia latauskaappeja nyt kahden vuoden ajan. Vivotechin latauskaappeja on käytössä muun muassa Husin lastensairaalassa.

Toimitusjohtaja Janne Räsästä testitulos ei yllättänyt.

– Tulos on kuitenkin alalla käänteentekevä: tämä on tietojeni mukaan ensimmäinen kerta Euroopassa, kun UVC-valon vaikutusta on testattu covid-19-virukseen.

Helsingin yliopiston testissä UVC -valoa saanut virusnäyte sekä vertailunäyte lisättiin soluviljelmään. Molempia näytteitä tutkittiin viiden päivän ajan.

Jos virus on elinkelpoinen, se saattaa tartuttaa kaikki soluviljelmän solut tässä ajassa. Käsittelemätön virusnäyte tartuttikin kokeessa lähes kaikki solut, mutta UVC-valoa saaneessa näytteessä viruksen kasvua ei havaittu.

Helsingin yliopiston mukaan testitulos ei kuitenkaan olisi välttämättä sama, jos virusta testattaisiin muilla pinnoilla tai jos pinnat olisivat eri suunnalla tai eri etäisyydellä UVC-valon lähteestä. Tulos voisi myös olla erilainen, mikäli valoa käytettäisiin vähemmän kuin viiden minuutin ajan tai jos näytteessä olisi eri määrä virusta.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.