Kotisairaalan iäkkäistä potilaista on usein fyysisistä syistä vaikea ottaa verikokeita, ja se on monen hoitovirheen taustalla kotisairaalassa.

Umeån kunta Ruotsissa päätti ratkaista tämän pulman harvinaisella tavalla. Se palkkasi kotisairaalan hoitajien tueksi biolääketieteellisen analyytikon, jolla on hoitajia syvällisempi tieto ihmiskehosta.

Seuraus oli, että virheiden määrä potilaiden hoidossa on kunnan kotisairaalassa hoitajien kokemuksen mukaan selvästi vähentynyt. Aikaisemmasta oli tiedossa, että noin 70 prosenttia virheistä tapahtui näytteenoton yhteydessä tai siinä, mitä potilaalle tai näytteelle tapahtuu ennen näytteen analysointia.

Kotisairaala halusi panostaa juuri tämän työvaiheen kehittämiseen palkkaamalla biolääketieteellisen analyytikon.

– Hänellä on paljon enemmän tietoa näytteenoton sudenkuopista, vaihtoehtoisista näytteenottotavoista, verisuonten tyypeistä ja sen sellaisesta kuin meillä sairaanhoitajilla, sanoo idean äiti, sairaanhoitaja Helena Forss Johansson Dagens Medicin -lehdessä.

Hän sai kipinän ideaan uudenlaisen työntekijän palkkaamisesta Norjasta, jossa biolääketieteelliset analyytikot ovat jo aiemmin työskennelleet apuna sairaaloissa.

Umeåssa on nyt testattu uutta käytäntöä nyt runsas vuosi. Se on tuonut turvallisuutta sairaanhoitajille.

– Kun hoitajilla on ongelmia potilaan pistämisen kanssa, he voivat soittaa analyytikolle ja saada apua ilman että potilasta pitää siirtää näytteenoton vuoksi pois kotoa sairaalaan, Forss Johansson sanoo.

Lue myös:

Hoivakodin asukkaat saivat vääriä lääkkeitä, eikä Tarja Parkatti voinut enää katsoa sitä sivusta – Lähihoitaja vei voiton vuoden lääkitysturvallisuustekoa etsineessä kampanjassa (MU 20.9.2019)

Eteisvärinän tunnistaminen tulee osaksi kotihoitoa – Sydämen yleisintä rytmihäiriötä sairastaa yksi kymmenestä yli 75-vuotiaasta (MU 18.9.2019)

Kaksi vauhtipäivää Lohjalla – Samaan aikaan avautuivat kotisairaala ja akuuttikuntoutus (MU 26.3.2018)