Masennuksen sairastaneiden tuottama verkkokurssi on ylittänyt tuhannen kurssilaisen rajan vain kahdessa viikossa. Uudentyyppinen sisältö näyttää kiinnostavan niin masentuneita kuin heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia.

Mielenterveyden keskusliiton uudelle kurssille tähän mennessä ilmoittautuneista 42 prosentilla on omaa kokemusta masennuksesta. Ammatillisten näkökulmien laajentamisen kurssille hakeutumisen syyksi on kertonut 31 prosenttia.

Läheisensä vuoksi kurssille on tullut 17 prosenttia.

– Huomionarvoista on, että moni kurssilainen on ilmoittanut kaksi tai kolmekin syytä. Tämä kertoo arjen todellisuudesta. Moni on yhtä aikaa esimerkiksi sekä masennuksen parissa työskentelevä ammattilainen että itse sairastunut masennukseen, kertoo koulutus- ja kehittämiskoordinaattori Riitta Hämäläinen Mielenterveyden keskusliitosta tiedotteessa.

Kurssin hyödyntämistä pohditaan parhaillaan myös Rikosseuraamuslaitoksella. Mielenterveyden keskusliitto neuvottelee laitoksen kanssa kurssin avaamisesta vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden käyttöön.

– Kurssissa on kiinnostavaa se, että se toimii helposti saavutettavana itseapuna mielialaongelmiin, jotka ovat varsin yleisiä asiakasryhmällämme, toteaa projektipäällikkö Pia Puolakka Älykäs vankila -hankkeesta tiedotteessa.

Rikosseuraamuslaitoksella on myös meneillään sähköisen asioinnin ja digipalvelujen kehittämisen projekti. Sen puitteissa tällaisen kurssin mahdollisuuksia haluttaisiin ainakin testata, Puolakka kertoo.

– Aiomme myös neuvotella yhteistyöstä asiassa Vankiterveydenhuollon kanssa.

Masennus kuin ikisade? -kurssi kertoo tekstein, kuvin, podcastein, videoin, musiikilla sekä testien, käytännön vinkkien ja tutkitun tiedon avulla, miltä masennus näyttää ja tuntuu siihen sairastuneen ihmisen ajatuksissa, tunteissa ja arjen kokemuksissa.

Kurssin rakenteesta ja teemoista vastaavat kokemuskehittäjät ja aineiston ovat tuottaneet 13–90-vuotiaat masennuksen sairastaneet ihmiset eri puolilta Suomea. Heitä on yhteensä 150.