Helsingin kaupunki rajoittaa ostopalvelusopimuksissa joidenkin hoitoalan työntekijöiden siirtymistä kaupungin palveluksesta yksityisten palveluntarjoajien palvelukseen. Asiasta kertoo Talouselämä.

Työtekijöiden liikkuvuutta rajoittavien sopimuksien olemassaolon vahvistavat lehdelle Helsingin kaupunki ja terveysyhtiö Mehiläinen. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan Juha Jolkkosen mukaan Helsinki käyttää sopimuksissaan rajoittavaa ehtoa.

”Se merkitsee käytännössä sitä, että palveluntuottaja ei voi rekrytoida meillä nyt työssä olevaa työntekijää ja tarjota saman tien samaa työntekijää uudelleen takaisin meille töihin niiden sopimusten puitteissa, joissa on tällainen ehto”, Jolkkonen kommentoi sähköpostitse Talouselämälle.

Työntekijöiden liikkuvuuden rajoittaminen nousi torstaina julkiseen keskusteluun sen jälkeen kun Tehyn oma järjestölehti uutisoi asiasta. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen syytti MTV:n haastattelussa Helsingin kaupunkia siitä, että työntekijöiden liikkuvuutta rajoittavat sopimukset ovat ”laitonta touhua”.

Mehiläisen henkilöstöjohtaja Tatu Tulokas kertoo Talouselämälle, että Mehiläisellä ja Helsingin kaupungilla on useita ostopalvelusopimuksia, joista osassa on Helsingin kaupungin toiveesta rajoitusehtoja. Mehiläinen ja Helsingin kaupunki pitävät sopimusten rajoitusehtoja laillisina.

Anne Alarotu Terveystalon viestinnästä sanoo, että julkisen sektorin kanssa tehdyissä sopimuksissa "voi olla määräaikaisia rajoitteita sopimuskumppanin houkutteluun liittyen". Alarodun mukaan siirtymisrajoituksissa on kyse sopimuksessa määritellyistä toimista.

"Terveystalon kannalta nämä tehtävät ovat vain murto-osa siitä, mitä paikkoja meillä on avoinna terveydenhoitoalan henkilöstölle yleisesti”, hän sanoo.