Mielenterveyden keskusliitto avaa tällä viikolla poikkeuksellisen verkkokurssin masennuksesta: kurssin ovat kokonaan suunnitelleet ja tuottaneet masennuksen itse kokeneet.

Liiton mukaan vastaavaa koulutuskokonaisuutta ei aiemmin ole tehty Suomessa.

Masennus kuin ikisade? -kurssi on kaikille avoin, mutta erityisesti sille ovat tervetulleita osallistumaan masennusta omakohtaisesti pohtivat, läheistensä puolesta tietoa kaipaavat sekä ammattilaiset, jotka etsivät aiheeseen uusia näkökulmia.

Kurssi lähestyy masennusta sen itse kokeneen silmin: Miltä masennus näyttää ja tuntuu ihmisen sisimmässä, hänen ajatuksissaan, tunteissaan ja arjen kokemuksissaan? Mikä on tuonut toivoa ja auttanut toipumisessa?

Kurssin tuottamisessa ja suunnittelussa on ollut alusta asti mukana joukko masennuksen itse kokeneita ihmisiä. Sisällön tuottamiseen on osallistunut jopa 150 masennuksen sairastunutta ja siitä toipunutta ihmistä eri puolilta Suomea. Heistä nuorin on 13-vuotias ja vanhin 90-vuotias.

Ihmiset jakavat kokemuksensa kuvin, runoin, tekstein, tarinoin sekä sarjakuvin. He ovat äänessä videoilla ja podcasteilla. Lisäksi kurssin tekstit, vinkkilistat ja testit ovat kokonaisuudessaan masennuksen itse sairastaneiden käsialaa.

Tutkittua tietoakaan kurssilta ei puutu.

Kurssi on saanut nimensäkin suoraan masennukseen sairastuneiden itse käyttämistä kielikuvista: ”Musta möykky mahassa. Ikisade. Kuin betonipaaden alla makaisi.”

Kurssin rakenteesta ja teemoista on vastannut neljän kokemuskehittäjän ryhmä. Kurssin tietosisällöt on tarkistanut kokemuskehittäjä, valtiotieteiden tohtori Päivi Rissanen Mielenterveyden keskusliitosta.

– Masennuksesta puhutaan usein oireiden kautta, mutta tämä kurssi pureutuu ensimmäistä kertaa laajasti masennuksen kokemukseen. Uskomme, että juuri se auttaa sekä masennukseen itse sairastuneita että heidän läheisiään ja heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia ymmärtämään sairautta paremmin, Rissanen sanoo tiedotteessa.

Kurssilla käsitellään muun muassa masennukseen liittyvää häpeän tunnetta, joka yhä edelleen estää sairastuneita hakemasta apua ajoissa ja puhumasta kokemuksistaan. Sairaudesta toipumiselle tärkeitä teemoja ovat myös toivo sekä kohtaamiset muiden ihmisten kanssa.

Kurssilla puhutaan myös kaksoisdiagnoosista, jossa masennukseen yhdistyy päihdeongelma. Lisäksi kurssilla käsitellään muita masennuksen liitännäisongelmia, kuten oppimisvaikeuksia, syömishäiriöitä ja kroonisia kipuja. Kaikkiin näihin on vaikea saada tehokasta hoitoa.

Kurssi aukeaa 30. tammikuuta, mutta se on ikivihreä eli mukaan voi hypätä milloin tahansa.

Kurssi on maksuton.

Masennusta sairastaa vuositasolla Suomessa 5–7 prosenttia väestöstä eli noin 275 000–385 000 ihmistä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.