Yhdysvaltalainen lääkekehittäjä Pfizer ja saksalainen BioNTech kertoivat maanantaina erittäin myönteisesti vastaan otetun tiedon: yhtiöiden koronarokoteaihion on havaittu alustavasti estävän koronaviruksen tartuntoja 90 prosentin teholla eli selvästi odotettua tehokkaammin.

Tämä on tulkittu ensimmäisenä vakuuttavana merkkinä mahdollisuudesta saada koronaepidemia todella hallintaan. Uutista ovat ylistäneet niin tautiasiantuntijat kuin markkinat, ja esimerkiksi osakkeet ovat kallistuneet iltapäivällä voimakkaasti.

Pfizer ja BioNTech ovat viime kuukausina ilmoittaneet monista keskeisistä sopimuksista vielä kehitteillä olevan rokotteensa toimittamiseksi eri maihin. Toistaiseksi sopimukset kattavat noin 260 miljoonaa rokoteannosta. Lisäksi sovittuna on lisäoptioita, ja jättimäinen sopimus EU:n kanssa on vielä loppusuoralla alustavien neuvottelujen jälkeen.

Jos sopimus EU:n kanssa valmistuu esisopimusta vastaavasti, Pfizerin ja BioNTechin rokotteen tilausmäärä nousee ainakin noin 460 miljoonaan annokseen. Lisäoptioiden kanssa määrä olisi korkeimmillaan reilusti yli miljardi annosta.

Ensimmäisenä Pfizer ja BioNTech kertoivat rokoteaihionsa toimitussopimuksesta Britannian kanssa 20. heinäkuuta. Britannian kanssa yhtiöt sopivat tuolloin 30 miljoonan rokoteannoksen toimittamisesta. Sopimuksen arvoa ei julkistettu.

Kaksi päivää myöhemmin Pfizer ja BioNTech kertoivat sopineensa Yhdysvaltojen kanssa 100 miljoonan rokoteannoksen esiostosta ja mahdollisuudesta 500 miljoonan annoksen lisäostoihin. Yhdysvaltojen kerrottiin maksavan 100 miljoonasta annoksesta 1,95 miljardia dollaria niiden läpäistyä viranomaishyväksynnät ja toimitusten saavuttua perille.

Seuraavaksi yhtiöt ilmoittivat Japanin kanssa sovitusta 120 miljoonan rokoteannoksen toimitussopimuksesta heinäkuun 31. päivänä. Sopimuksen mukaan tämä annosmäärä on määrä toimittaa Japaniin ensi vuoden puoliväliin mennessä. Sopimuksen arvoa ei julkistettu.

Elokuun 5. päivänä Pfizer ja BioNTech kertoivat vielä rokotesopimuksesta Kanadan kanssa. Tässä sopimuksessa ei kerrottu tilattujen annosten määrää tai hintaa, mutta

Euroopan unionin esisopimuksesta Pfizerin ja BioNTechin rokotteen hankintaan kerrottiin syyskuun 9. päivänä. Esisopimuksen mukaan EU on aikeissa hankkia yhtiöiltä 200 miljoonaa rokoteannosta, joiden toimitusten olisi määrä alkaa nopeiden viranomaishyväksyntöjen ja myönteisten testitulosten tapauksessa jo tämän vuoden lopussa. Lisäksi sopimus kattaa option 100 miljoonan lisäannoksen hankintaan. EU:n tilaamat rokoteannokset on määrä valmistaa lääkekehittäjien tehtailla Ranskassa ja Belgiassa.

EU:n sopimuksen mukaan rokoteannosten jakelusta 27 jäsenmaan kesken vastaa komissio.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi eilen Twitterissä, että Euroopan komissio on nyt sopimassa jopa 300 miljoonasta rokoteannoksesta.

Pfizer ja BioNTech ovat sopineet myös lokakuussa Uuden-Seelannin kanssa 1,5 miljoonan koronavirusrokoteannoksen toimittamisesta ja marraskuussa Australian kanssa 10 miljoonan annoksen toimittamisesta.