Älypuhelinten emojivalikoimaa säätelevä Unicode Consortium on hyväksynyt kuukautisia kuvaavan emojin symboleiden joukkoon.

Veripisaraa esittävä emoji tulee käyttöön kevään aikana.

Lastenoikeusjärjestö Plan International on kampanjoinut asian puolesta, jotta kuukautisiin liittyviä tabuja voidaan poistaa. Yli 55 000 ihmistä allekirjoitti Planin kampanjavetoomuksen kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi älypuhelimiin.

– Emojit ovat oma digitaalinen kielensä, ja kielessä on oltava ilmaisuja asioille, jotka ovat merkittäviä käyttäjien elämässä, sanoo Plan Internationalin digitaalisen kehityksen asiantuntija Nora Lindström tiedotteessa.

Suurelle osalle maailman tytöistä ja naisista on epämukavaa puhua kuukautisista.

Iso-Britannian Planin kyselytutkimus kertoo, että puolet 18–34-vuotiaista brittinaisista kokisi kuukautisista kertomisen helpommaksi, jos käytössä olisi kuukautisemoji. Koska emoji on aiemmin puuttunut, tytöt ja naiset ovat joutuneet käyttämään esimerkiksi purkautuvaa tulivuorta tai punaista kukkaa esittävää emojia.

– Joka kuukausi sadoilla miljoonilla tytöillä ja naisilla on kuukautiset, joten kyseessä pitäisi olla mitä tavanomaisin ilmiö eikä vaikenemisen ja häpeän aihe. Oma emoji on iso askel kohti kuukautisten normalisoimista ja stigman purkamista, vaikkei se ratkaisekaan koko ongelmaa, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan International esitti jo viime vuonna kuukautisemojiksi kuvaa, jossa alushousuissa on veripisara. Unicode Consortium ei kuitenkaan hyväksynyt kyseistä symbolia.

Plan ei luovuttanut vaan esitti uutta vaihtoehtoa, yksinkertaista veripisaraa.

– On harmillista, että realistinen emoji tytöille ja naisille luonnollisesta asiasta torjuttiin. Syntyy vaikutelma, ettei kuukautisista saisi puhua avoimesti emojikielellä. Sen sijaan esimerkiksi oksentamiselle löytyy emoji, ja kakkaemojista on tehty jopa pehmoleluja, Nora Lindström arvioi ensimmäisen vaihtoehdon hylkäämistä.

Plan International toivoo, että uusi emoji kannustaa tyttöjä kommunikoimaan avoimesti kuukautisiin liittyvistä asioista.