Koulujen alkamisen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoon on tullut jo yli 40 tilannetta, joissa koronavirustartunnan saanut on altistanut useita henkilöitä tartunnalle varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Altistumisten takia on asetettu karanteeniin yhteensä runsaat 1 700 ihmistä. Altistuneiden jatkotartuntoja on toistaiseksi todettu kuitenkin vain muutamia.

– Ensimmäiset seurantatiedot kouluista viittaavat siihen, että tartunnan saaneet ja altistuneet oppilaat tunnistetaan varsin hyvin. Kevään 2020 tapaan jatkotartuntoja on toistaiseksi ollut vähän, kertoo asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Myös lieväoireisena pitää mennä testiin!

THL:n mukaan sen ohjetta lasten koronatestaamisesta on tulkittu paikoin väljästi.

Alle kouluikäisten lieviä hengitystieoireita voi seurata kotona muutaman päivän ajan ilman testiin hakeutumista, mutta isompien lasten, nuorten ja aikuisten tulee hakeutua testiin heti, kun lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita ilmenee.

Oireisena ei tule myöskään liikkua kodin ulkopuolella.

– Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos lapsi tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän kahden viikon aikana, Sarvikivi painottaa.

Jos lieväoireiset eivät noudata ohjetta testaamisesta ja kontaktien välttämisestä, diagnoosi viivästyy ja jatkotartuntojen todennäköisyys sekä altistuneiden joukko kasvavat.

– Tämä vaikeuttaa epidemian torjuntaa.