Ilotulitteiden kuluttajamyynnin kieltoa esittävän Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen perustajat odottavat, että vähintään yksi lääkäri kutsutaan kuultavaksi eduskunnan talousvaliokuntaan, jossa aloite on parhaillaan käsittelyssä.

– Tarjoaisimme mielellään meistä aloitteen tekijöiden porukasta joitakin lääkäreitä sinne kuultavaksi, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Lääkäriliitto on yksi kansalaisaloitteen vireillepanijoista.

Kansalaisaloite rajoittaisi vain ammattilaisten käyttöön ilotulitteet, jotka kuuluvat F2- ja F3-luokkiin eli esimerkiksi raketit, padat ja suihkut. Sallittuja olisivat ainoastaan tähtisädetikut ja vastaavat F1-luokan tuotteet.

– Lääkäriliittona lähdemme ennen kaikkea terveysnäkökulmasta ja varsinkin silmävammojen estämisestä. On muitakin perusteita, Halila sanoo.

Aloitteessa ovat mukana myös Allergia-, iho- ja astmaliitto, Etsijäkoiraliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen eläinsuojelu, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite keräsi yli 65 000 allekirjoitusta, ja se luovutettiin eduskunnalle 7. marraskuuta.

Nimien kerääminen aloitteeseen aloitettiin viime vuoden joulukuussa ja lopetettiin eduskuntavaalien jälkeen tämän vuoden kesäkuussa. 50 000 nimen vähimmäisvaatimus täyttyi kuitenkin jo viime vuonna.

Eduskunnassa kansalaisaloitteen käsittely alkoi tänä vuonna 27. marraskuuta täysistunnon lähetekeskustelussa.

Lähetekeskustelussa puheenvuoroa käytti yhteensä 18 kansanedustajaa.

– Näkemyksiä asiasta löytyi vähän laidasta laitaan, mutta vähän yllättäviä olivat ne [ilotulitusta] kannattavat puheenvuorot. Niissä vähän vähäteltiin silmävammoja, Halila sanoo.

Halilan mukaan ilotulitevammoja on saatu viime vuosina jonkin verran vähennettyä tiukentamalla määräyksiä, kuten kieltämällä kaikkein vaarallisimmat räjähteet ja määräämällä suojalasien käyttö pakolliseksi, vaikka suojalasien käyttöpakkoa onkin vaikea valvoa.

Vakavia onnettomuuksia sattuu kuitenkin edelleen.

– Vammojen määrä on vakiintunut siihen 10–20 tasolle vuodelle, ei se ole siitä enää tippunut, Halila sanoo.

– Valitettavasti varmaan taas tämän uudenvuoden jälkeen silmätautien professori Tero Kivelä saa kertoa, paljonko tänä vuonna tuli silmävahinkoja.

Uutissuomalaisen joulukuun alussa toteuttaman kyselyn mukaan kansalaisaloite ei kerännyt puolueilta suurta suosiota. Eduskuntaryhmien puheenjohtajille suunnatussa kyselyssä ainoastaan Nyt-liike ilmoitti kannattavansa ilotulitteiden käytön kieltämistä muilta kuin ammattilaisilta. Kyselyn mukaan perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta vastustivat kieltoa ja SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa. Vasemmistoliitto ei vastannut kyselyyn.

Eduskunnan marraskuisessa lähetekeskustelussa mielipiteet kuitenkin hajosivat selvästi muun muassa perussuomalaisten ja kokoomuksen sisällä.

Vastatuuli ilotulitteita kohtaan näyttää kuitenkin virinneen joka tapauksessa.

Bauhaus- ja Hong Kong -tavarataloketjut ovat ilmoittaneet, etteivät ne myy ilotulitteita enää tänä vuonna. Kauppaketju Lidl luopui ilotulitteiden myynnistä jo muutama vuosi sitten.

Maaseudun Tulevaisuuden perjantaina julkaiseman kyselyn mukaan 47 prosenttia suomalaisista kieltäisi ilotulitteiden yksityiskäytön kuluttajilta. TNS Kantar Agrin toteuttamaan kyselyyn vastasi joulukuun alussa reilut tuhat suomalaista. Lehden mukaan virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite päätettiin lähettää talousvaliokunnalle marraskuussa eduskunnan lähetekeskustelun jälkeen. Aloitteen käsittely voi jatkua vasta helmikuussa eduskunnan joulutauon päätyttyä.

Lääkäriliiton Halilan mukaan talousvaliokunta ei ole ollut yhteydessä kansalaisaloitteen vastuuhenkilöihin ennen joulutaukoa. Vastuuhenkilöille on varattava tilaisuus tulla kuulluksi valiokuntakäsittelyssä.

Valiokunta voi kuulla aloitteen vastuuhenkilöiden lisäksi myös esimerkiksi asianomaisen ministeriön edustajaa ja muita asiantuntijoita.

Valiokunta päättää, ryhtyykö se käsittelemään kansalaisaloitetta. Valiokunta voi ehdottaa aloitteessa esitetyn lain säätämistä sellaisenaan tai muutettuna tai aloitteen hylkäämistä.

Jos valiokunta jatkaa asian käsittelyä ja laatii siitä mietinnön, aloite palaa eduskunnan täysistuntokäsittelyyn. Täysistunto päättää aloitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Valiokunta voi myös päättää, että se ei jatka kansalaisaloitteen käsittelyä. Tämä ei vielä tarkoita kansalaisaloitteen lopullista hylkäämistä, vaan aloite jää odottamaan mahdollisia myöhempiä toimenpiteitä kuten hallituksen esitystä. Aloite voidaan myös ottaa myöhemmin uudestaan käsittelyyn valiokunnassa.

Käsittelemättä jäänyt kansalaisaloite raukeaa kuitenkin vaalikauden päättyessä.