Johnson & Johnsonin koronarokotteen jakelu Yhdysvalloissa pantiin tiistaina tauolle rokotteen mahdollisesti aiheuttaman hyvin harvinaisen veritulppariskin vuoksi. Presidentti Bidenin hallinto odotti saavansa keskiviikkona CDC:ltä (Centers for Disease Control and Prevention) ohjeen siitä, voiko jäähyllä olevan miljoonan rokoteannoksen käyttöä jatkaa.

CDC:n korona-asiantuntijoiden ryhmä ei kuitenkaan saanut keskiviikkona aikaiseksi päätöstä asiasta, kertoo Politico-lehti.

Useat CDC:n asiantuntijaryhmän jäsenet sanoivat tarvitsevansa enemmän tietoa asiasta voidakseen antaa suosituksen suuntaan tai toiseen. Osa ryhmästä olisi jo halunnut tehdä ratkaisun heti, jotta kansalaisten epäluuloisuus rokottamista kohtaan ei turhaan lisääntyisi epätietoisuuden jatkuessa.

– Olemme tilanteessa, jossa päättämättä jättäminen on itsessään päätös, Mainen julkista terveydenhuoltoa johtava Nirav Shah sanoo Politicossa.

CDC.n asiantuntijapaneeli ei vielä tiedä, milloin se voi äänestää asiasta, mutta ilmeisesti uuden tapaamisen kokoon kutsuminen vie ainakin viikon.

Bidenin hallinto voi halutessaan tehdä itsenäisen päätöksen Johnson & Johnsonin koronarokotteen kohtalosta, sillä CDC:n suositus ei ole sitova.

Päättämättä jättäminen on itsessään päätös.

Yhdysvalloissa epäillään, että J&J-koronarokote on aiheuttanut maassa kuusi veritulppaa. Potilaista yksi on kuollut. Kaikki veritulpat ovat tapahtuneet naisille ikähaarukassa 18–48-vuotta.

Se herättää ajatuksen, pitäisikö kyseistä koronarokotetta antaa vain miehille. Politicon mukaan CDC:n virkailijat ovat sanoneet, että sukupuolirajoitus on vaikeampi toteuttaa kuin ikään perustuva rajoitus.

Lehti ei kerro, mihin tämä näkemys perustuu.

Yhdysvalloissa koronarokotteiden riittävyys ei ole ongelma kuten Euroopassa, päinvastoin. Maassa on alettu puhua siitä, onko koronarokotteiden hamstraaminen mennyt jo liian pitkälle.

J&J:n koronarokotteesta on kuitenkin toivottu ratkaisua hankalasti tavoitettavien kansalaisten kuten kodittomien tai kotiin sidottujen rokottamiseen, koska sitä tarvitaan vain yksi annos kahden sijaan.

Terveysviranomaisten mukaan J&J-koronarokotteen aiheuttamiksi epäillyt harvinaiset veritulppa-tapaukset ovat huolestuttavia erityisesti siksi, että veritulppien hoidossa tavallinen veren hyytymistä estävä lääke hepariini voi pahentaa niitä.

Rokotetta valmistavan yhtiön Janssenin johtajan Aran Mareen mukaan viisi kuudesta raportoidusta veritulpan saaneesta rokotetusta henkilöstä oli hepariini-lääkityksellä.