Suomen Akatemia on valinnut lippulaivaohjelmahakemuksista kahdeksan vahvinta ehdotusta jatkokäsittelyyn. Näiden joukossa on muun muassa Helsingin yliopiston Finnish Testbed for Precision Cancer Medicine -osaamiskeskittymä.

Suomen Akatemia sai lippulaivaohjelman ensimmäisessä haussa yhteensä 15 hakemusta, joissa haettiin rahoitusta yhteensä 168 miljoonaa euroa.

Akatemia on varannut ohjelman rahoittamiseen 25 miljoonaa euroa, joten rahoitus myönnetään loppujen lopulta noin 2–4 hankkeelle.

Suomen Akatemian mukaan lippulaiva on laadukkaasti, joustavasti ja vaikuttavasti toimiva korkeatasoisen tutkimuksen osaamiskeskittymä, jossa on samanaikaisesti meneillään useita eri hankkeita ja muita toimintoja. fakta

Lippulaivaohjelman tavoitteena on vahvistaa osaamiskeskittymiä niiden laadun ja vaikuttavuuden nostamiseksi entistä korkeammalle tasolle. Jatkokäsittelyyn valittiin hakemukset, joiden tieteellinen laatu ja suunnitelmat osaamiskeskittymän kehittämiselle olivat erinomaisella tasolla ja joissa yhdistyy samalla hyvää taloudellista kasvua tukeva tai muu merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

– Hakuun tuli ilahduttavan monipuolisesti hakemuksia useilta eri tieteenaloilta ja ne olivat hyvätasoisia, mikä osoittaa, että Suomessa on vahvaa osaamista hyvin monella eri alalla. Osassa hakemuksia vahva tiede nousi päällimmäiseksi, ja toisissa taas tutkimuksen vaikuttavuus, Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja, professori Heikki Ruskoaho kommentoi tiedotteessa.

Valinnat tehtiin hakemuksista annettujen asiantuntijalausuntojen pohjalta. Seuraavaksi jatkoon päässeet hakemukset käsitellään kahdessa kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, joista toinen arvioi hakemusten tieteellistä tasoa ja toinen tutkimuksen vaikuttavuutta.

Lopulliset rahoituspäätökset Suomen Akatemia tekee huhtikuussa.