Tämänvuotinen A.I. Virtanen -palkinto myönnettiin akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle, joka on yksi menestyneimmistä suomalaisista tutkijoista. Hän tutkii syövän etäpesäkkeiden syntyyn liittyviä muutoksia soluissa, etenkin solujen tarttumisominaisuuksissa. Tutkimuksessaan hän käyttää uusia innovatiivisia menetelmiä ja yhdistelee näitä ennakkoluulottomasti, mikä on johtanut uraauurtaviin tuloksiin muun muassa integriini-reseptoreiden toiminnan tuntemisessa. Ivaskalla on yli 80 julkaisua, joista useat alan parhaimmissa lehdissä.

Palkinnon myönsivät Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae, Ravitsemuksen Tutkimussäätiö ja Suomalaisten Kemistien Seura.

Ivaska on saanut arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoituksen kolme kertaa. Akatemiaprofessuurin lisäksi hänellä on molekulaarisen solubiologian professuuri Turun yliopistossa. Hän on ohjannut 13 väitöskirjaa ja saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja. Ivaskalla on useita kansallisia ja kansainvälisiä luottamustoimia.

– Tarkoitus on jatkaa solujen liikkumisen ja syövän leviämisen tutkimista pyrkien jatkuvasti uudistamaan tutkimusmenetelmiä kekseliäämpään ja paremmin elimistön kudoksia jäljittelevään suuntaan, Ivaska kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Arvostetun tiedemiehen ja nobelistin, professori Artturi Ilmari Virtasen tieteellisen työn muistoksi perustettu A.I. Virtanen -palkinto jaetaan nyt 18. kerran. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai ulkomaalaiselle tutkijalle, joka tekee kansainvälisesti arvostettua, korkeatasoista tutkimusta.