Koronarokotteista viestiminen ei ole onnistunut, katsoo Turun yliopiston syöpätutkimuksen professori, läntisen syöpäkeskuksen ylilääkäri Panu Jaakkola.

Hän toteaa Twitterissä, että näin on käynyt siitä huolimatta, että uusia mRNA-rokotteita on tutkittu suuremmilla potilasmäärillä kuin yhdenkään lääkkeen tai rokotteen koskaan aiemmin.

THL:n mukaan mRNA-koronarokotteet pohjautuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta lähtien.

Menetelmän kehitys on ottanut harppauksen eteenpäin koronapandemiassa, ja Suomessa on annettu mRNA-koronarokotteista Modernan Spikevax-koronarokotetta sekä Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, joka on ollut meillä pääasiallinen käytössä ollut koronarokote.

udet mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta, jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.

Jaakkola vastaa Twitterissä Jari Sarasvuolle, joka kaipaa avoimuutta ja ”korkein journalistisin standardein tehtyjä juttuja koronarokotteiden haittavaikutuksista”.

”Asian viestiminen ei ole onnistunut, vaikka mRNA-rokotteiden yleisiä ja harvinaisia haittoja ja -ilmoituksia on tutkittu valtavilla potilasmäärillä. Suuremmilla kuin yhdenkään lääkkeen tai rokotteen koskaan aiemmin”, Jaakkola tviittaa ja kertoo esimerkkejä.

Tutkimustietoa löytyy kosolti

Alkuperäisissä tutkimuksissa oli mukana 37 000 rokotettua ja saman verran plasebo-ryhmään kuuluvia, Jaakkola muistuttaa. Kuuden kuukauden seurantatutkimuksia on raportoitu erikseen, ja immunoreaktioon liittyvät haitat on tunnistettu. Yhdysvaltain haittavaikutusilmoituksissa 90 prosenttia on hänen mukaansa näitä tunnettuja haittoja.

Israelissa taas on tehty tutkimus, jossa rokotettuja on noin 900 000 ja saman verran kontrolliryhmäläisiä, Jaakkola huomauttaa ja nostaa esiin tunnistetun harvinaisen myokardiittiriskin.

Myokardiittitutkimuksia on Jaakkolan mukaan useita Yhdysvalloista ja Israelista. Yhdysvaltain armeijassa on annettu 2,8 miljoonaa rokotusta, lisäksi Kaliforniassa on 2,3 miljoonaa ja Israelissa 2,5 miljoonaa rokotettua, hän summaa.

”Riski vaihtelee välillä 0,002–0,00004 %. Kaikki paitsi yksi parantuneet”, Jaakkola tviittaa.

Neljäntenä esimerkkinä hän nostaa esiin tutkimuksen, jossa on katsottu 6,2 miljoonan rokotetun haittoja 6 viikon ajalta. Seurantatutkimus on tulossa.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC on käynyt läpi 299 miljoonan annoksen haitat kuuden kuukauden ajalta, Jaakkola toteaa viidentenä esimerkkinä.

"0,1% rokotteista johtanut haittailmoitukseen. Ei signaalia lisääntyneistä kuolemista, itseasiassa päinvastoin”, Jaakkola tviittaa.

”Aika tuuleen huutelulta tämä alkaa Twitterissä tuntua. Viranomaisilta ja viestinnän ammattilaisilta tarvitaan kohdennettua informaatiota, jotta ainakin haitoista huolissaan olevat saisivat tutkittua tietoa heille sopivista somekanavista. Materiaalia kyllä löytyy.”

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2021.