Liikunnan myönteisistä vaikutuksista syöpää sairastavilla on saatu viime vuosina runsaasti tutkimustuloksia.

– Liikunta parantaa syöpään sairastuneiden fyysistä toimintakykyä, lihasvoimaa, kehonkoostumusta ja elämänlaatua sekä lievittää hoitojen aiheuttamaa uupumusta. Liikuntaa harrastavien elinajan ennuste on parempi kuin liikuntaa harrastamattomien. Myös raskaampi voimaharjoittelu on suotavaa lihasmassan lisäämiseksi, sanoo syöpätautien erikoislääkäri Heidi Penttinen Syöpäjärjestöiden tiedotteessa.

Liikunta vaikuttaa syöpäsairauden etenemiseen sekä syöpähoitojen tehoon. Potilaat, joilla on lihasmassaa kestävät hoitoja paremmin ja toipuvat niistä paremmin.

Syöpään sairastuneen olisi hyvä liikkua päivittäin hoitojen aikana. 1–3 päivää hoitojen jälkeen ei välttämättä jaksa, jos ei ole harrastanut liikuntaa aiemmin. Liikunta kannattaa aloittaa esimerkiksi kävelylenkeillä. Hyvää harjoitusta ovat myös useimmat kodin arkiaskareet tai pyöräily.

– Rankkakaan liikunta ei ole kiellettyä, liikkuessa saa tulla hiki, sanoo Penttinen.

Sairastuneilla saattaa olla mielikuva, että hoitojen aikana pitäisi ottaa rauhallisesti ja lepäillä, mutta se ei ole totta. Omien voimien mukaan kannattaa liikkua. Jopa syöpään usein liittyvä uupumus helpottaa liikunnalla.

Toki todella uupunut potilas ei jaksa liikkua pitkiä jaksoja kerrallaan, mutta pienetkin liikuntahetket auttavat.

– Todennäköisesti liikunta helpottaa uupumusta, sillä se vähentää yleisesti kehon tulehdustilaa, parantaa mielialaa ja unta.

Liikunnan harrastajilla säilyy yleiskunto parempana myös hoitojen aikana.

Liikunnallinen elämäntapa myös ennaltaehkäisee syöpiä, mikä on tiedetty jo pitkään. Arvioidaan, että liikunnallisen elämäntavan yleistyminen voisikin vähentää uusia syöpätapauksia Euroopassa jopa 9–19 prosenttia.

Euroopan syöpäviikkoa vietetään toukokuun viimeisellä viikolla. Syöpäjärjestöt kannustaa syöpäviikolla syöpään sairastuneita lähtemään ulos lenkille.