Hus nopeuttaa Naistenklinikalla ja Espoon ja Jorvin sairaaloissa synnyttäneiden etävastaanottojen käyttöönottoa sekä lisää kätilöiden synnytyksen jälkeisten kotikäyntien määrää kaksinkertaiseksi.

Useat synnyttäjät ovat kertoneet Husille lähettämissään palautteissa toivovansa mahdollisuutta nopeaan kotiutumiseen koronavirusepidemian ja synnyttäneiden osastojen väliaikaisen tukihenkilökiellon vuoksi. Synnyttäneille tarjotaankin nyt mahdollisuutta kotiutua nopeammin, jos äidin ja vastasyntyneen vointi sen sallivat.

Uutta toimintaa on, että sairaalasta aletaan soittaa jokaiselle perheelle sairaalasta kotiutumisen jälkeisenä päivänä.

– Kun soitamme äidille kotiutusta seuraavana päivänä, voimme selvittää perheen hyvinvoinnin ja tukea imetyksen onnistumista, kertoo Husin synnyttäneiden osastoista vastaava ylihoitaja Marjaana Hanhirova tiedotteessa.

Kätilöt vierailevat synnyttäneiden kodeissa Naistenklinikalta käsin kahdessa vuorossa arkipäivisin klo 9–15 ja iltaisin klo 14.30–20. Jorvin sairaalasta käsin tehdään päiväkäyntejä, ja 27. huhtikuuta alkavat myös maanantaiset iltakotikäynnit.

– Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 24 kotikätilöä. Ehdimme tehdä päivittäin noin 12 kätilön kotikäyntiä. Laajennamme käyntejä myös viikonloppuihin huhtikuun lopusta lähtien. Kotikäyntien määrää voidaan tarvittaessa myös lisätä entisestään”, kotikätilötoiminnasta vastaava osastonhoitaja Katja Mattila kertoo tiedotteessa.

Synnytyspelkoisille tarkoitetut Syli- ja Nyytti-ryhmät toimivat tällä hetkellä etänä Microsoftin Teams-sovelluksen kautta. Synnytyspelkoon tarkoitetut henkilökohtaiset poliklinikkakäynnit hoidetaan etävastaanottoina Maisa-sovelluksen kautta tai puhelimitse.

– Olemme viestineet etävastaanotoista potilaille joko puhelimitse, Maisan kautta tai tekstiviestitse. Varaamme lähtökohtaisesti koronavirusepidemian aikana uudet synnytyspelkoon liittyvät poliklinikkakäynnit suoraan etävastaanotoiksi, Naistenklinikan synnytysosaston osastonhoitaja Maria Maurola kertoo.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.