Suomen äitiyshuolto on maailman huippua mutta läheskään täydellinen se ei vielä ole. Äideistä pidetään kiitettävästi huolta raskauden aikana mutta sen jälkeen suuri osa kokee jäävänsä yksin.
Odottavat äidit pääsevät terveydenhoitajalle 8–15 kertaa mutta synnytyksen jälkeen vain kerran: Äiti helposti unohdetaan neuvoloissa synnytyksen jälkeen.
Raskauden jälkeinen henkinen ja fyysinen kuntoutus kuitenkin auttaa naisia palautumaan synnytyksestä ja säästää yhteiskunnan varoja. Esimerkiksi laskeumat ovat yleisimpiä naisten gynekologisista leikkauksista ja niiden määrää voitaisiin merkittävästi vähentää lantionpohjaa synnytyksen jälkeen kuntouttamalla.
Verkkovalmennuksesta apua synnytyksestä palautumiseen
Keskivartalon lihasten heikko tuki saattaa aiheuttaa muun muassa selkäsärkyä, ryhtiongelmia ja vatsan pömpötystä. Kokonaisvaltaiset valmennukset tukevat lisäksi äitien jaksamista ja mielenterveyttä. Ne on todettu tehokkaiksi esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.
“Vuonna 2021 sivustomme kävijämäärä tuplaantui edellisvuoteen verrattuna. Joulu-tammikuun kävijämäärä on jopa nelinkertaistunut vuoteen 2019 verrattuna. Tällä hetkellä tavoitamme kuukausittain jopa 200 000 naista kaikkien kanaviemme kautta.”, kertoo tiedotteessa Nordic Fit Maman äitiysliikuntaan erikoistunut valmentaja, KTM Riina Laaksonen.
Tämä viittaa Laaksosen mukaan siihen, että synnytyksen jälkeiseen kuntoutukseen kohdistuu kasvava kiinnostus ja myös siihen, että äidit eivät saa siihen riittävää tukea.
Paluu palveluun kertoo tarpeesta
Nordic Fit Mama on jo vakiinnuttanut paikkansa äitien hyvinvointia edistävänä toimijana. Pitkäjänteisestä työstä ja asiakastyytyväisyydestä kertoo myös se, että yhä useammin palveluun palaa asiakkaita, ostamaan valmennuksen uudestaan seuraavan raskautensa jälkeen.
Asiakkaat ovat Laaksosen mukaan paitsi tyytyväisiä saamaansa valmennukseen, myös havainneet miten tärkeää kuntoutuminen synnytyksen jälkeen on terveyden, hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. Asiakkaat kertovat saaneensa tukea myös lapsiarjessa jaksamiseen.
Laaksosen mukaan verkkovalmennukset ovatkin varteenotettava mahdollisuus kuntouttavassa ja ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa.
”Ne ovat kustannustehokkaita matalan kynnyksen palveluita, jotka sopivat kaikille eivätkä vaadi fyysistä kontaktia.”