Sunnuntaina julkaistu vertaisarvioimaton tutkimus saattaa antaa osaselityksen sille, miksi koronatartuntojen määrä monissa maissa lisääntyy, vaikka täysin rokotettujen kansalaisten osuus kasvaa.

Yhdysvalloissa tehty tutkimus antaa huolestuttavan kuvan Pfizerin ja Modernan koronarokotteiden kyvystä estää koronaviruksen deltavariantin tarttumista.

Tutkijat käyttivät aineistona amerikkalaisen Mayo Clinicin koronatartuntoihin ja rokotteisiin liittyvää terveysdataa Yhdysvaltojen osavaltioista ajanjaksolla tämän vuoden tammikuun alusta heinäkuun loppuun. Modernan rokote näytti tuona aikana torjuvan koronatartuntoja 86 prosentin ja Pfizerin 76 prosentin tehokkuudella, mikä on linjassa aiemmin saadun tiedon kanssa.

Kuva muuttui, kun tarkastelun ajankohta rajattiin kuluvan vuoden heinäkuuhun eli viime kuuhun. Tuolloin koronaviruksen deltamuunnoksesta oli jo tullut monissa Yhdysvaltain osavaltiossa tartuntojen valtavirtaa.

Rokotteiden teho koronatartuntojen estäjänä näytti heikkenevän jyrkästi. Tutkimuksen mukaan Modernan rokotteen tehokkuus koronatartuntojen estämisessä oli laskenut 76 prosenttiin ja Pfizerin peräti 42 prosenttiin.

Päätutkija Venky Soundararajan sanoo tietotoimisto Axiosissa, että tutkimustulos kuvastaa sekä tutkittujen koronarokotteiden tehon heikkenemistä ajan kuluessa että niiden heikompaa tehoa deltavarianttia vastaan. Hänen ryhmänsä tekee paraikaa jatkotutkimusta selventääkseen asiaa.

Presidentti John Bidenin hallinnosta sanottiin Axiosille, että tutkimus on hälyttävä. Virologit, kuten Cornellin John Moore, kuitenkin ovat varoittaneet vetämästä tästä yllättävästä tutkimustuloksesta johtopäätöksiä ennen kuin tutkimuksen laatu varmistunut.

On myös huomattava, että tutkimus ei kiistä Pfizerin ja Modernan koronarokotteiden kykyä estää vakavampaa tautimuotoa eli ei ole todisteita siitä, että niiden teho olisi tässä suhteessa alentunut deltavarianttia vastaan.