– Sylki on arkipäiväinen elementti, jonka merkitystä suun terveydelle ei osata arvioida tai ylipäätään huomioida. Hammaslääkärikäynnillä syljen erityksen ongelmat näkyvät muun muassa limakalvojen punoituksena, lisääntyneenä hampaiden reikiintymisenä ja ientulehduksen etenemisenä, Hammas Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta sanoo tiedotteessa.

Tärkeintä on puhdas nestevirtaus.

Sylkirauhaset tuottavat ihmisen suussa jopa noin litran verran sylkeä päivässä. Sylki verhoaa hampaat ja suun limakalvot ohuena kerroksena suojaten ja huuhdellen ei-toivotut bakteerit pois.

– Tärkeintä on puhdas nestevirtaus. Sylki huuhtelee pöpöt pois ja kostuttaa limakalvot muodostaen näin suojaavan kalvon. Jos tätä ei tapahdu tehokkaasti syntyy riski siitä, että bakteerit ja virukset pääsevät tarttumaan limakalvolle ja siitä elimistöön.

Puhdas sylki sekoittuu suussa kasvaviin bakteereihin, viruksiin ja sieniin. Tautia aiheuttavien virusten ja bakteerien pesiytymisen kannalta tärkeää onkin suun terve ja tasapainossa oleva bakteerikanta. Jos bakteerikanta ei ole tasapainossa, voi seurauksena olla erilaisten tulehdusten leviäminen.

Elimistö pyrkii pitämään syljen koostumuksen optimaalisena, mutta myös kunkin omilla toimilla – kuten hyvällä suuhygienialla – on vaikutusta. Myös ravintotottumuksilla on suuri merkitys.

– Sokeripitoisia tuotteita kannattaa välttää, sillä sokeri on kasvualusta vääränlaisille bakteereille. Ruokavaliossa olisi hyvä välttää myös liiallisina tai toistuvina annoksina happamia ruokia ja juomia, kuten sitrushedelmiä, virvoitus- ja alkoholijuomia sekä proteiini- ja kuntoilujuomia. Vesi on paras janojuoma.

– Mitä enemmän sylkeä erittyy, sitä paremmin se vahvistaa hampaita. Isot sylkirauhaset tarvitsevat ärsykkeen toimiakseen, ja hyvä keino tähän on vaikkapa Xylitoli-pastillit, jotka lisäävät huomattavasti syljen eritystä, Virta vinkkaa.

Myös useilla lääkkeillä kuten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeillä, masennus- ja särkylääkkeillä, antihistamiineilla sekä astma- ja yskänlääkkeillä on suuri vaikutus syljen tuotantoon. Myös diabetekseen voi liittyä kuivan suun oireita, joita diabeteslääkkeet lisäävät entisestään.

Jos suu tuntuu kuivalta, on apteekista saatavissa erilaisia geelejä, suihkeita, imeskelytabletteja, hammastahnoja ja suuvesiä, jotka on suunniteltu erityisesti kuivasta suusta kärsiville. Myös veden juonti auttaa.

– Aina on kuitenkin hyvä käydä myös hammaslääkärissä arvioimassa tilanne, koska kuivan suun seuraukset voivat olla vakavat. Ientulehduksen ja hampaiden reikiintymisen lisäksi bakteeri- tai sienitulehdus saa limakalvot tai suupielet punaisiksi ja ärtyneiksi, hengitys haisee pahalle ja puhuminen tai nieleminen voi olla vaikeaa limakalvojen kuivuuden vuoksi. Erityisesti hampaista tulee pitää hyvää huolta, sillä otollisimmat paikat haitallisille bakteereille ovat hammasväleissä ja ientaskuissa.

Suun limakalvot uudistuvat yleensä nopeasti parantaen nopeasti myös suussa olevat haavat. Hoitamattomina haavoista voi seurata vakavia suun alueen tulehduksia tai ongelmia yleisterveyteen tulehdusten vaikutusten levitessä muualle elimistöön.