Helsingin yliopisto on selvittänyt yhteistyössä Huslabin kanssa virusmuunnosten esiintyvyyttä väestössä sekvensoimalla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerättyjä koronapositiivisia näytteitä.

Tutkimuksessa käytiin läpi 611 koronapositiivista näytettä, jotka on kerätty elokuun ja joulukuun 2020 välillä. Tutkituista näytteistä ei löytynyt Britannian tai Etelä-Afrikan virusmuunnosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Helsingin yliopisto jatkavat koronapositiivisten näytteiden sekvensointia tutkimalla lisää näytteitä. Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 17 muuntunutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät pääosin matkustamiseen Britanniassa.

Uusi muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Muunnoksen leviämisen estämiseksi viranomaiset ohjaavat Suomeen Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin.

THL suosittelee, että jokainen Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7.12. tai sen jälkeen oleskellut hakeutuu koronatestiin heti saapumisen jälkeen, vaikka olisi oireeton tai jo käynyt testissä. Myös muualta ulkomailta saavuttaessa koronatestausta suositellaan.