Yli kolmannes suomalaisten kuolemista aiheutuu verenkiertoelinten sairauksista ja neljännes kasvaimista. Lääketieteen Säätiön apurahahaussa 26 prosenttia hakemuksista koski näitä tutkimuskohteita.

Muistisairauksien yleisyys ei yllättäen näy hakutilastoissa, vaikka muistisairaudet, kuten Alzheimerin tauti, ovat selkeästi nouseva kuolinsyy Suomessa.

– Neurologian alan tutkijat hakivat apurahaa vähintään yhtä usein esimerkiksi epilepsian ja MS-taudin tutkimiseen, Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Anne Remes kertoo tiedotteessa.

Kaikkiaan yhdeksän prosenttia Lääketieteen Säätiön vastaanottamista apurahahakemuksista koski neurologisia sairauksia. Luvussa eivät ole mukana aivoverenkiertohäiriöt, jotka on luokiteltu sydän- ja verisuonisairauksiin.

Suosittuja tutkimuskohteita olivat tänä vuonna myös naisten- ja lastentaudit. Naistentauteihin liittyviä tutkimushakemuksia vastaanotettiin lähes yhtä paljon kuin neurologiaan liittyviä.

Lääketieteen Säätiölle toimitettiin keväällä 2018 kaikkiaan 710 apurahahakemusta. Suosituin apu­- rahalaji oli Eka-apuraha, joka on suunnattu aloitteleville tutkijoille. Päätökset apurahojen saajista julkistetaan marraskuussa.

Selvä enemmistö tutkimuksista, joihin apurahaa haettiin, on hyvin lähellä lääkärin kliinistä työtä.

– Tällaisilla tutkimuksilla vaikutetaan suoraan siihen, millaista hoitoa suomalaiset tulevaisuudessa saavat, Remes kommentoi.

Suosituin apurahalaji oli Eka-apuraha.